Social media

Het risico van altijd maar online zijn schuilt ‘m in het verwaarlozen van sociale contacten, school/huiswerk of het dwangmatig bijhouden van je online activiteiten. Jongeren die ’s morgens vroeg eerst hun social media profielen checken voordat ze in staat zijn op te staan, ervaren eigenlijk een vorm van stress. Wordt hun de mogelijkheid ontnomen (doordat bijvoorbeeld internet is uitgevallen) dan worden ze rusteloos of soms zelfs geïrriteerd.

FOMO - Fear Of Missing Out

FOMO staat voor 'Fear Of Missing Out', letterlijk vertaald 'bang om iets te missen'. Met name jongeren zijn hier gevoelig voor. Zowel op school en in de vrijetijd wordt er veel gesproken over wat er online gebeurd. Als ze niet op de hoogte zijn van deze nieuwtjes, voelen ze zich buitengesloten. Dit levert stress op. Daarnaast ontvangen ze meldingen van berichten, nieuwe posts, reacties, likes, etc. Hierdoor worden ze steeds gevoed om op de telefoon te kijken.

Een ander bijkomend feit is dat het krijgen van positieve reacties en like effect heeft, de persoon in kwestie gaat zich hier namelijk beter door voelen. Echter heeft dit ook als keerzijde dat het confronterend en negatief werkt als iemand anders met een soort gelijke foto meer reacties en likes krijgt. Daarnaast zijn de reacties niet altijd even positief wat ook weer voor een negaftief gevoel kan zorgen.

Bespreekbaar maken

Merkt u dat uw kind ook last heeft van deze ‘stress’? Bespreek dan eens waarom iemand continu moet controleren of er al berichten binnen zijn gekomen of met de wereld wil delen wat hij/zij aan het doen is. Want het is helemaal niet nodig om altijd maar bereikbaar te zijn. Sterker nog. Soms moet je de telefoon of computer bewust even negeren. Omdat jongeren in deze tijd opgroeien met altijd maar bereikbaar zijn, kan het voor hen een verademing zijn om eens niet de dwang te voelen om naar de telefoon te grijpen.

Wilt u met uw kind het gesprek aangaan? Wees voorbereid op weerstand en hou goede alternatieven achter de hand. Betrek de interesses van uw zoon of dochter daarbij.

Extra informatie

Voor extra informatie kunt u kijken op de website vanmediawijzer. Hier vindt u allerlei tips over media opvoeding.

Opgroeiende tieners