Energy drinks

Wat is een energy drink?

Energy drinks zijn frisdrankjes - in blikjes van 250 ml - met daarin cafeïne, taurine, glucuron-lactor, guarana, B-vitaminen, of kruidenextracten. Enkele bekende namen: Red Bull, Monster en Bullit. Mensen gebruiken energy drinks om slaap te onderdrukken, bijvoorbeeld bij lange autoritten, of voor extra energie tijdens feesten. Daarbij wordt soms alcohol gecombineerd, denk bijvoorbeeld aan het drankje Wodka- Red Bull.

 

​​​​​​​Het is onwaarschijnlijk dat een gematigde consumptie van energy drinks door gezonde personen zal leiden tot ongewenste effecten. Daarentegen zou het overmatig drinken van deze drankjes nadelige effecten kunnen oproepen, met name bij bepaalde risicogroepen.

Er is daarom wel een richtlijn voor het gebruik van cafeïnerijke dranken.

Advies voedingscentrum

Het voedingscentrum heeft de onderstaande adviseren gemaakt om de risico’s van klachten door energy drinks zo klein mogelijk te maken. Deze drankjes kunnen namelijk zorgen voor vermoeidheid en hartkloppingen.

  • Kinderen onder 13 jaar: geen cafeïnerijke producten
  • 13-18 jaar: maximaal 1 cafeïnerijk product per dag
  • Volwassenen: maximaal 4 cafeïnerijke producten per dag

Het gaat hier dus om alle producten waar cafeïne in zit. En dat zit in meer producten dan je denkt. Niet alleen in koffie en energy drinks, maar ook zwarte/groene thee, chocolade, cola en ijsthee!

​​​​​​​Factsheet cafeïne

Lees hier alle feiten over cafeïne!​​​​​​​

Wat is de weking van energy drinks?

​​​​​​​

Energy Drinks bevatten hoge waarde cafeïne, taurine, glucuronolacton, guarana, B-vitaminen, of kruidenextracten. Deze stoffen geven een tijdelijk verhoging van de hartslag en bloedruk hierdoor wordt het gezien als een sportdrankje. Mensen gebruiken energy drinks ook om slaap te onderdrukken, bijvoorbeeld bij lange autoritten, of voor extra energie tijdens feesten.

Cafeïne

Cafeïne is een middel met een stimulerende werking. Deze werking zorgt ervoor dat energy drinks de gebruiker energie geven.

Taurine

Taurine is een lichaamseigen stof en speelt een rol bij het regelen van het vochtgehalte in de hersenen en bij het regelmatig kloppen van het hart.

Glucuronolacton, guarana, kruidenextracten

Dit zijn toevoegingen die, in sommige drankjes, worden toegevoegd om de werking van cafeïne te versterken en de vermoeidheid te onderdrukken.

Wat zijn de risico's bij vaak drinken van energy drankjes?

Het nuttigen van energy drinks kent ook risico’s, met name voor bepaalde groepen. Kinderen onder de 13 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) lopen een groter risico op onderstaande problemen.

Gevolgen voor de gezondheid die op kunnen treden bij regelmatig gebruik van cafeïne zoals koffie en energy drinks zijn:

  • Concentratieproblemen, verslechterde schoolprestaties
  • Gejaagdheid, (stress en/of angstig en paniekerig gevoel), motorische onrust
  • Vermoeidheid, chronisch slaaptekort en verminderde weerstand
  • Versnelde hartslag, hartkloppingen, oorsuizingen
  • Hoofdpijn, duizeligheid
  • Misselijkheid, maagpijn en darmproblemen
  • Bloedsuikerschommelingen en toename gewicht, wat op termijn de kans op diabetes vergroot
  • Tandbederf
  • Tekort aan vitamine B
  • Afhankelijkheid van cafeïne

Bij regelmatig gebruik kan een verslaving aan cafeïne optreden. De ontwenningsverschijnselen kunnen zijn:

  • Concentratiestoornis
  • Hoofdpijn, vermoeidheid
  • Verlangen naar het middel
  • Lichte depressie​​​​​​​

Wat zijn risicovolle combinaties met energy drinks?

De combinatie van energy drinks met alcohol, drugs of medicijnen kan leiden tot gevaarlijke situaties en risicovol gedrag.

Energy drinks en alcohol

Cafeïne heeft een oppeppende werking op het zenuwstelsel en alcohol een dempende werking. Het mixen van energy drinks met alcohol kan iemand daarom het gevoel geven minder gedronken te hebben dan het geval is. Hierdoor kan iemand meer gaan drinken dan de bedoeling is. Maar cafeïne en alcohol verminderen elkaars werking niet. Hierdoor is de kans groter op een alcoholvergiftiging.

Energy drinks en stimulerende middelen

Cafeïne heeft een stimulerende werking en kan in hoge dosering schadelijk zijn voor je hart- en bloedvatenstelsel. Stimulerende middelen zoals XTC, cocaïne en amfetamine geven ook een verhoging van je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Het combineren van energy drinks met stimulerende middelen is dus extra schadelijk voor het hart en kan zorgen voor rusteloosheid en hartkloppingen.

Energy drinks en diabetes

Energy drinks verhogen de bloedsuikerspiegel, wat nadelig kan zijn voor diabetici (type 1 en 2) of mensen met een erfelijke aanleg voor diabetes mellitus type-2.