Cannabis

Wat is cannabis?

Hasj en wiet zijn allebei afkomstig van de hennepplant met de Latijnse naam Cannabis Sativa, kortweg Cannabis.

Wiet

Als de vrouwelijke bloemtoppen van de plant gedroogd worden en verkruimelen, ontstaat er marihuana. Dit noemen we in Nederland meestal ‘weed’ of ‘wiet’. Wiet is groen-bruin van kleur. Nederwiet is wiet die uit Nederland afkomstig is. Skunk of superskunk zijn andere benamingen voor Nederwiet. Nederwiet is minstens twee keer zo sterk als buitenlandse wiet. Hennepvezels van de plant zijn bestemd voor de industrie en bevat minder dan 0,3 % THC (een van de stoffen van de hennepplant).

Hasj

Hasj wordt ook wel ‘stuff’ genoemd en is de tot blokken of plakjes geperste hars van de cannabisplant. Hasj komt meestal uit het buitenland en wordt vaak vernoemd naar het land van herkomst, zoals Maroc, Nepal, Thai of Libanon. Hoe sterk de hasj is, kan over het algemeen gezien worden aan de kleur. Lichtbruine hasj is minder sterk dan donkerbruine en zwarte.
​​​​​​​

Wat is de werking van cannabis?

Hasj en wiet versterken de stemming. Als je je goed voelt, ga je je meestal nog beter voelen. Maar als je slecht in je vel zit, is de kans groot dat je je nog rotter gaat voelen.

Beleving

Hasj en wiet zorgen ook dat je dingen anders beleeft: de muziek kan anders klinken, kleuren worden intenser, achtergrondgeluiden worden verscherpt en foto's krijgen meer diepte. Soms krijg je zin om veel te eten (de 'vreetkick'), of kun je bijvoorbeeld de slappe lach krijgen (de 'lachkick').

High en stoned

Je kunt ‘high’ worden of ‘stoned’, dat is afhankelijk van het soort wiet en het percentage THC. ‘High’ betekent dat je een opgewekt, energiek en prikkelend gevoel krijgt. ‘Stoned’ ben je als je armen en benen zwaar aanvoelen en moeheid overheersend is. Hasj en wiet maken de spieren slapper en nemen pijn weg (hoofdpijn, krampen).

Minder concentratie

Het gebruik van cannabis vermindert je concentratie. Maar ook je reactievermogen en korte termijngeheugen worden negatief beïnvloed. Dingen die net gebeurd zijn, vergeet je snel.

Uitwerking

Een joint werkt al na een paar minuten en na twee tot vier uur is het effect weg. Als je hasj of wiet rookt wordt de werkzame stof door de longen snel in het bloed opgenomen. Als je hasj of wiet eet, begint dit vaak pas na een uur tot anderhalf uur te werken en het kan wel 5 tot 12 uur duren voor het uitgewerkt is. Hoelang het werkt, hangt af van verschillende factoren.

Als je regelmatig gebruikt, kan het enkele weken duren voordat alle cannabis uit jouw lichaam is verdwenen. De THC heeft zich dan opgestapeld in het lichaam. Afbraak en uitscheiding gaan via lever en nieren en dat kost tijd. De THC is dan al uit het bloed verdwenen, maar nog wel aanwezig in de urine. THC wordt opgeslagen in het vetweefsel. Het kan zijn dat je al wel gestopt bent met het gebruik van cannabis en gaat sporten dat er weer THC wordt afgegeven aan jouw lichaam. Hetzelfde geldt als je aan het afvallen/lijnen bent.

Effecten

Benieuwd naar de effecten van blowen? Kom achter interessante weetjes in de vorm van een leerzame infographic.

Downloaden​​​​​​​

Wat zijn de risico's van cannabisgebruik?

Het gebruik van cannabis is niet zonder risico's. In combinatie met andere middelen of medicijnen is het gebruik risicovol en onvoorspelbaar.

Reactievermogen

Omdat hasj en wiet het reactievermogen verminderen, is deelname aan het verkeer en het bedienen van machines riskant.

Ontwikkeling

Als je vaak hasj of wiet rookt, kan dit jouw persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Als je stoned bent, dringt alles wat je mee maakt minder door. Je kunt de problemen makkelijker naast je neerleggen, maar de problemen worden er feitelijk alleen maar groter van. Als je vanaf jonge leeftijd, bijvoorbeeld het begin van de pubertijd, regelmatig hasj of wiet gebruikt kun je stil staan in jouw persoonlijke ontwikkeling. Vaardigheden om jezelf te redden in de maatschappij worden minder snel of helemaal niet eigen gemaakt. Hierdoor kun je in grote problemen raken.

Luchtwegen

De rook van hasj en wiet bevat drie keer meer teer en vijf keer meer koolmonoxide dan de rook van tabak; de rook van een joint is dus schadelijker dan de rook van tabak. Het roken van een joint komt ongeveer overeen met het roken van 7 gewone sigaretten.

Daarnaast inhaleer je de rook van joints vaak diep en houd je de rook lang in jouw longen vast. Hierdoor dringen de giftige stoffen dieper door in jouw longen. Op lange termijn kan dus schade aan de luchtwegen en kanker ontstaan.

Psychose

Hasj en wiet kunnen hevige angsten en paranoïde gevoelens veroorzaken. Je kunt volledig in de war raken en hallucinaties ervaren. Dit wordt ook wel een cannabispsychose genoemd. De kans hierop is groter wanneer je een hoge dosis gebruikt of eet. De effecten verdwijnen meestal wanneer de hasj of wiet is uitgewerkt.

Als je aan schizofrenie lijdt (een ernstige psychische aandoening met psychoses) kun je door gebruik van hasj of wiet in een psychose raken.

Ook is er een verband tussen het gebruik van hasj en wiet en de ontwikkeling van schizofrenie. Hierbij is wel al sprake van een aanleg voor schizofrenie.

Psychische problemen

Als je psychische problemen hebt, zoals depressies of angsten, val je in een risicogroep. Je hebt een grotere kans om problemen te krijgen met gebruik. Wanneer je psychische problemen hebt wordt het gebruik van hasj of wiet daarom ook afgeraden.

Wat zijn risicovolle combinaties met cannabis?

Het combineren van verschillende middelen wordt altijd afgeraden. De effecten zijn onvoorspelbaar en geven een extra belasting op het lichaam.

​​​​​​​

Door alcohol te combineren met hasj of wiet kan iemand eerder misselijk of angstig worden. Een enkeling kan ook agressief worden of zelf out gaan. De combinatie van hasj en wiet met alcohol wordt ook wel stronken genoemd.

Bij het gebruik van Cannabis met XTC kan de werking van beide middelen uiteen lopen. De uitwerking van cannabis kan de effecten van XTC juist versterken of juist verzwakken. De mogelijkheid bestaat dat iemand in paniek raakt en zeer angstig wordt. Cannabis kan de XTC trip onvoorspelbaar maken en het kan daarom als te intens worden ervaren.

De combinatie van cannabis met stimulerende middelen als speed of cocaïne kan de kans op psychische klachten (als angst en paniek) vergroten. Ook kan cannabis de werking van de speed of cocaïne dempen

Cannabis kan ook een bewustzijn veranderende werking hebben. Als cannabis wordt gecombineerd met een ander bewustzijn veranderd middel, zoals paddo's, dan kan de uitwerking extra heftig uitvallen. Cannabis kan een trip versterken, verlengen of minder controleerbaar maken. Ook kan cannabis eerdere tripervaringen oproepen, wat heel angstig en verwarrend kan zijn.

Neem je jezelf voor om te gaan blowen en gebruik je medicijnen? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met de apotheek of huisarts. Zij kunnen je informatie geven over de risico's en effecten op je medicijnen. Misschien gebruik je al een tijd medicijnen en blow je ook (af en toe) hierbij. Dan raden we je ook aan om eens contact op te nemen met de apotheek of je huisarts.

Het is gevaarlijk om cannabis te gebruiken als je medicatie slikt. Wanneer cannabis en medicijnen worden gecombineerd kunnen beide middelen elkaars werking veranderen. De remmingen die iemand heeft om iets niet te doen kunnen wegvallen. Hierdoor zou je dingen kunnen doen wat je normaal niet zou doen, met alle gevolgen van dien.

Antipsychotica

Zo vermindert cannabis bijvoorbeeld de werking van antipsychotica. Cannabisgebruik is riskant voor personen die ooit psychotisch zijn geweest. Bij hen kan cannabis een psychose opnieuw oproepen.

Antidepressiva

De combinatie van cannabis met antidepressiva kan zorgen voor een versnelde hartslag en zorgt ervoor dat je anders gaat denken. Hierdoor kan je opeens ernstig verward raken als je antidepressiva combineert met cannabis. De remmingen die iemand heeft om iets niet te doen kunnen wegvallen. Hierdoor zou je dingen kunnen doen wat je normaal niet zou doen, met alle gevolgen van dien.

Huisarts

Neem je jezelf voor om cannabis te gebruiken en gebruik je medicijnen? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met de apotheek of huisarts. Zij kunnen je informatie geven over de risico's en effecten op je medicijnen. Misschien gebruik je al een tijd medicijnen en blow je ook (af en toe) hierbij. Dan raden we je ook aan om eens contact op te nemen met de apotheek of je huisarts.

Wat zegt de wetgeving over cannabis?

In Nederland geldt een gedoogbeleid voor softdrugs. Dit houdt in dat de verkoop van cannabis wel strafbaar is, maar dat de coffeeshops niet worden vervolgd. Verkoop van cannabis buiten de coffeeshop wordt wel vervolgd.

​​​​​​​

Boven de 18 jaar

Als je boven de 18 jaar bent, wordt het kopen en op zak hebben van een kleine hoeveelheid cannabis gedoogd.

Maar let op, dit geldt voor maximaal 5 gram cannabis

Cannabis mag niet verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Ook is bezit van cannabis onder de 18 jaar altijd verboden.

​​​​​​​ Gedoogbeleid in Nederland

 

Test je wietgebruik

De test bestaat uit 16 vragen over jouw wietgebruik. Als uit de test blijkt dat jouw wietgebruik risicovol is, krijg je advies. De test stelt geen medische diagnose, maar is gebaseerd op klinische ervaring. Op grond van deze test mag niet met zekerheid geconcludeerd worden dat je een verslavingsprobleem hebt.

Maak de test​​​​​​​