XTC

Wat is XTC?

In het Engels uitgesproken geven de letters XTC de woordklank ‘ecstasy’, wat extase betekent. Het is een drug die populair is geworden tijdens de opkomst van de housecultuur eind jaren tachtig en begin jaren negentig. De werking van XTC past goed bij het gevoel dat deze muziek teweeg bracht: positief, vrolijk en zorgeloos.

MDMA

De werkzame stof in XTC is MDMA. MDMA is dan ook de gewenste stof van XTC, maar er bestaan ook pillen met MDEA en MDA. Het effect van MDEA lijkt op dat van speed, het gevoel van verbondenheid is dan ook minder dan bij XTC. MDA geeft juist meer licht hallucinerende effecten (bewustzijnsveranderende effecten). Daarnaast kan het voorkomen dat er cafeïne of speed in de pil zit.

Vormen

MDMA in de vorm van pillen wordt XTC genoemd. Als het in een capsule of als poeder wordt gekocht wordt het MDMA genoemd. Pillen en capsules worden geslikt. Wanneer gebruikers het in poedervorm kopen nemen zij kleine likjes poeders, snuiven het of lossen het op in een drankje

XTC-pillen zijn met verschillende logo's en in verschillende vormen en kleuren op de markt te vinden. Logo's, kleuren en vorm zeggen echter niets over de hoeveelheid werkzame stof en welke werkzame stof in die pil zit. Pillen die er hetzelfde uitzien kunnen dus een totaal andere inhoud en werking hebben. Ook worden soms pillen als ‘XTC’ verkocht, terwijl het geen XTC is.

Bron: Unity

Wat is de werking van XTC?

MDMA heeft een dubbel effect. Enerzijds is het een stimulerend middel met een oppeppende effect. Het lijkt alsof je meer energie krijgt. Anderzijds heeft het een bewustzijnsveranderend effect: de waarneming wordt intenser. Je kunt je bijvoorbeeld sterker bewust worden van muziek of van de natuur. Vaak wordt er een gelukzalig tintelend gevoel ervaren. Je voelt je energiek, helder en alert, maar tegelijkertijd heel rustig en gemakkelijk (‘mellow’). Onder invloed van XTC leggen sommige mensen makkelijker contacten. XTC wordt ook wel de 'love drug' genoemd: je voelt je liefdevoller en de seksuele lust neemt toe, ondanks dat XTC de seksuele prestaties juist negatief beïnvloedt.

Lichamelijke uitwerking

Na het slikken van XTC duurt het zo'n 30 tot 45 minuten voordat het begint te werken. Het duurt een uur tot anderhalf uur tot het maximale effect bereikt wordt en dit houdt zo'n twee uur aan. Na 4 tot 6 uur zijn de meeste effecten van de XTC verdwenen.

Het uithoudingsvermogen lijkt groter te worden en vermoeidheid wordt onderdrukt, waardoor iemand urenlang onafgebroken kan dansen. Maar als de pil uitgewerkt is, komt de vermoeidheid in versterkte mate terug. Sommige gebruikers blijven ook de volgende dagen een licht na-effect voelen. Dat kan een prettig, maar ook een leeg en depressief gevoel achterlaten.

XTC FACTS

Door de droge mond kan je veel willen drinken en het gevoel hebben dorst te hebben. Samen met het feit dat het lichaam warm wordt kan je hierdoor al snel te veel drinken. Dit kan zorgen voor een watervergiftiging.

Door het gebruik van XTC kan men kauwende bewegingen gaan maken. Hierdoor kan je krampen krijgen in je kaken.

Tijdens het gebruik van XTC warmt je lichaam op. Samen met het feit dat je meer en langer kan dansen kun je het al snel heel warm krijgen, dorst krijgen en gaan zweten.

Na het gebruik voel je een gelukzalig effect van liefde en verbondenheid. Alles lijkt mooier, leuker en aantrekkelijker. Deze werking houdt maximaal 4 tot 6 uur aan.

Wat weet jij eigenlijk over XTC? Check hier de 14 belangrijke facts over XTC.

XTC Facts

Wat zijn de risico's van XTC gebruiken?

Oververhitting

XTC verhoogt de lichaamstemperatuur. Door de combinatie van XTC, hitte in de discotheek of club en lang dansen kun je oververhit raken. Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Hoge koorts, toevallen, bloedingen door het hele lichaam, spierafbraak en nierstoornissen zijn verschijnselen van oververhitting. Door afkoeling te zoeken, luchtige kleding te dragen en zo nu en dan rust te nemen, kun je oververhitting voorkomen.

Serotoninesyndroom

XTC zorgt voor extra afgifte van serotonine in de hersenen. Dit stofje (neurotransmitter) werkt in de hersenen op emoties, seksuele functies, honger en dorst. Het serotonine syndroom zorgt voor een te hoog serotonine gehalte in het centrale zenuwstelsel.

Symptomen serotoninesyndroom:

 • Koorts
 • Onrustig/gejaagdheid
 • Angst/verwarring
 • Ongewone, krampachtige spierkrampen in armen en/of benen
 • Stijve spieren

Na het gebruik van XTC kun je je down, depressief, overgevoelig en 'leeg' voelen. Dit wordt ook wel de 'dinsdag-dip' genoemd. XTC wordt vaak gebruikt in het weekend en deze dip komt ongeveer na 2 à 3 dagen na gebruik, dus meestal op de dinsdag. De klachten ontstaan door het tekort aan serotonine in de hersenen die ontstaat na gebruik. Bij veelvuldig XTC gebruik kunnen de depressieve klachten langdurig aanhouden.

Watervergiftiging

Als je heel veel water drinkt kun je een watervergiftiging krijgen. Bij het gebruik van XTC wordt dit risico vergroot. Dit komt doordat bij XTC gebruik de nieren minder vocht afscheiden en je dus moeilijker kunt plassen. Een watervergiftiging kan levensbedreigend zijn.

Symptomen watervergiftiging:

 • misselijkheid
 • overgeven
 • hoofdpijn
 • angst
 • algehele malaise
 • later kunnen optreden:
 • epileptische aanvallen
 • verminderd bewustzijn
 • coma

Bron: Unity

Hersenbeschadiging

Waarschijnlijk kan gebruik van XTC leiden tot aantasting van het geheugen, concentratie en stemming (depressiviteit). Het gevaar neemt toe naarmate je meer en vaker gebruikt. Het is niet uit te sluiten dat ook eenmalig gebruik al tot zo'n effect op de hersenen leidt. Het is nog niet bekend hoe ingrijpend dit is en of het blijvend is. Ook is nog onduidelijk welke invloed XTC heeft in combinatie met andere middelen.

Uitputting

Na het gebruik van XTC kun je oververmoeid zijn of zelfs uitgeput raken. Daarnaast kun je wazig gaan zien en kan de aandacht, concentratie en coördinatie verstoord raken. Dit kan de rijvaardigheid zeer nadelig beïnvloeden. Deelname aan het verkeer is daarom ook onverantwoord en wordt afgeraden.

Mond en gebit

Door XTC kun je gaan knarsetanden en wordt er minder speeksel aangemaakt. Knarsetanden en een tekort aan speeksel zijn slecht voor je tanden. Ook je wangen kunnen door de spiertrekkingen en het knarsetanden kapot gebeten worden. Op feesten waar XTC gebruikt wordt zie je vaak dat mensen veel kauwgom kauwen of lolly's eten.

Psychische klachten

Na het gebruik van XTC kun je je down, depressief, overgevoelig en 'leeg' voelen. Dit wordt ook wel de 'dinsdag-dip' genoemd. XTC wordt vaak gebruikt in het weekend en deze dip komt ongeveer na 2 à 3 dagen na gebruik, dus meestal op de dinsdag. De klachten ontstaan door het tekort aan serotonine in de hersenen die ontstaat na gebruik. Bij veelvuldig XTC gebruik kunnen de depressieve klachten langdurig aanhouden.

Onveilig vrijen

Onder invloed van XTC kan iemand sneller intiem worden met anderen. De kans op onveilig vrijen neemt toe en daarmee de kans op soa’s, HIV en ongewenste zwangerschap.

Bron: Drugsinfo & Unity

Het combineren van verschillende middelen wordt altijd afgeraden. De effecten zijn onvoorspelbaar en geven een extra belasting op het lichaam.

MDMA en alcohol

De combinatie van deze twee middelen heeft een tegengestelde werking. MDMA is een stimulerend middel en zorgt voor een energiek en opgewekt gevoel terwijl alcohol een verdovend middel is. Iemand kan last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Het hart gaat sneller kloppen door de XTC en de bloeddruk stijgt. Iemand kan het gevoel krijgen meer energie te hebben, hierdoor is iemand sneller geneigd meer lichamelijke activiteiten te verrichten, denk maar eens aan heel de nacht doordansen. Door het dansen wordt er veel vocht verloren, alcohol zorgt ervoor dat vocht uit het lichaam wordt getrokken. Hierdoor loopt iemand het gevaar oververhit te raken. De oververhitting/ uitdroging kan dermate erg zijn dat iemand opgenomen moet worden in het ziekenhuis.

MDMA en cannabis

Kan de werking van beide middelen uiteen lopen. De uitwerking van cannabis kan de effecten van XTC juist versterken of juist verzwakken. De mogelijkheid bestaat dat iemand in paniek raakt en zeer angstig wordt. Hierdoor kan iemand een gevaar vormen voor zichzelf en/of de omgeving.

MDMA en stimulerende middelen

Het combineren van MDMA en andere stimulerende middelen zorgt voor extra belasting. De kans op lichamelijke uitputting is groot en dit leidt tot extra belasting voor het hart en de bloedvaten. Verder is er door het combinatiegebruik een grotere kans op oververhitting en uitdroging. Door oververhitting en uitdroging kunnen organen (onherstelbaar) beschadigd worden.

MDMA en medicijnen

De combinatie van MDMA en antidepressiva werken op het serotoninesysteem, dit kan een tegengesteld effect hebben. In sommige gevallen kan dit leiden tot het serotonine syndroom. De combinatie van MDMA met medicijnen kan zorgen voor een hogere bloeddruk met als gevolg dodelijke hartritmestoornissen.