Hersenen in de groei

In de puberteit zijn de hersenen van jongeren in ontwikkeling. Vroeger dachten we dat het puberbrein op 12-jarige leeftijd volgroeid was, maar we weten nu dat de hersenen blijven groeien tot het 24ste levensjaar.

Voorste deel hersenen in ontwikkeling

In de puberteit gaan jongeren zich anders gedragen. Maar in feite kunnen ze daar weinig aan doen. Tijdens de puberteit is het voorste deel van de hersenen nog volop in ontwikkeling. Dit deel van de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor:

  • het reguleren van emoties
  • het organiseren & plannen
  • het sociale gedrag
  • het overzien van de consequenties van je daden.

Experimenteren

Pubers kunnen daarom nogal heftig reageren en zich niet aan de regels houden. Daarnaast vinden ze in die periode alles leuk als het maar spannend is en een kick geeft. Ze hebben behoefte om te experimenten en kijken dan niet verder naar de gevolgen van hun acties.

Hier en nu

Kortom, pubers richten zich op het hier en nu. Dat is ook te reden dat ze vaak niet geïnteresseerd zijn in het effect van hun handelen op de lange termijn.

Fasen puberteit

De puberteit verschilt per persoon. Er kunnen over het algemeen drie fasen onderscheiden worden: de vroege adolescentie, de midden adolescentie en de late adolescentie.