Waarom beginnen jongeren met roken of met het gebruik van alcohol of drugs?

Waarom beginnen jongeren met roken of met het gebruik van alcohol of drugs?

Er zijn verschillende oorzaken waarom jongeren beginnen met roken, het drinken van alcohol of  het gebruik van drugs.  Door groepsinvloed, het willen experimenteren, onzekerheid, problemen thuis, een ingrijpende gebeurtenis, stress en verveling kunnen redenen zijn om middelen te gaan gebruiken. 

De meest voorkomende oorzaak van het starten van middelen gebruik is groepsinvloed. In de puberteit is het belangrijk om bij een groep te horen en veel vrienden te hebben. Deze wil je dan kostte wat het kost behouden. Wanneer vrienden in de nabije omgeving gaan gebruiken, zal het lastig zijn om hier ‘nee’ tegen te zeggen door de puber en deze  er liever voor kiest ‘gezellig’ mee te doen. De lol om iets te doen wat niet mag wordt groter als er anderen bij zijn. Door bijvoorbeeld met vrienden mee te blowen, laten pubers zien dat ze bij de groep horen. 

Daarnaast zijn pubers nieuwsgierig en gaan experimenteren, ze willen nieuwe dingen uitproberen zoals drank, seks, roken, het uiterlijk, muziek, feesten en ook drugs. Daarbij kan een ingrijpende gebeurtenis in hun leven ervoor zorgen dat ze alcohol of drugs gaan proberen of veel gaan gamen om zich beter te voelen. Dit zorgt ervoor dat de gebeurtenis meer naar de achtergrond verdwijnt, waardoor ze er even niet aan hoeven te denken. 

Verder zijn jongeren in de puberteit vaak onzeker en hebben gevoelens van minderwaardigheid. Dit kan ervoor zorgen dat jongeren roken, alcohol of drugs gaan uitproberen om zich beter in hun vel te voelen. Wanneer jongeren in een gezin opgroeien waar veel problemen zijn en die weinig toekomstperspectief hebben, grijpen ook zij makkelijker naar alcohol of drugs om hun situatie te kunnen ontvluchten. Bovendien zijn alcohol, drugs of gamen makkelijke manieren om  even te kunnen ontspannen bij stress. 

Tenslotte is verveling ook een belangrijke reden om te gaan roken, te drinken, drugs te gebruiken of te gaan gokken. Jongeren willen graag geprikkeld worden en zoeken sensatie of een uitdaging. Middelengebruik, gamen of gokken kunnen voor deze kick zorgen.