Tripmiddelen

Wat zijn tripmiddelen?

Tripmiddelen is een verzamelnaam voor de soort drugs die het bewustzijn veranderen. Denk hierbij aan verandering van geur, kleur, smaak en geluid. Het geeft dus op verschillende vlakken een andere ervaring van jouw omgeving. Tripmiddelen zorgen voor hallucinaties, welke de ene keer heftiger zijn dan de andere keer.

In de tabbladen zijn diverse tripmiddelen uitgewerkt welke het meest voorkomen.

Wat is LSD?

​​​​​​​

LSD (d-lysergzuurdiethylamide)  is een middel dat is ontstaan uit een schimmel. Tijdens de middeleeuwen was de schimmel een middel dat werd ingezet tijdens de bevalling, dit zou de pijn verlichten. Later is de schimmel verder ontwikkeld tot de LSD die we nu kennen. De hippietijd zorgde ervoor dat het middel een populaire drug werd. Het gebruik van het middel nam toe. Na deze tijd is het gebruik van LSD weer sterk afgenomen. Het wordt in Nederland veel minder gebruikt dan bijvoorbeeld XTC of andere partydrugs.
LSD is een illegaal middel en staat op lijst 1 van de Opiumwet (middelen met een onaanvaardbaar risico). Het middel valt onder de noemer harddrugs, het bereiden, productie, verkoop, verhandelen en in bezit hebben van het middel is strafbaar.

Vormen

LSD is een zeer krachtig middel, het is een vloeistof dat vaker heel dun op een klein stukje bedrukt papier wordt gespoten, ook wel een papertip. Deze papertip ziet er uit als een kleine postzegel. Het komt ook voor als pure vloeistof of poeder. Dit wordt dan vaker in water gedruppeld of opgelost. De inname van het middel is via de mond en wordt op of onder de tong gelegd of direct ingeslikt. LSD gaat werken tussen de 30 en 90 minuten.

Hoe werkt LSD?

LSD is een middel dat wordt gebruikt om te trippen. Het is een middel dat je slikt, en via het bloed bereikt het de hersenen. Vervolgens beïnvloedt LSD de signaaloverdracht van de zenuwen. Daarnaast beïnvloedt LSD de werking van dopamine en serotonine. Doordat LSD de prikkelgeleiding van de zintuigen door elkaar laat lopen, ontstaat er verwarring in je brein. Het kan dus zijn dat je ruikt wat je eigenlijk enkel ziet of de geluiden die je normaal hoort, zie je nu juist.

LSD is een heel intense tripervaring. De omgeving verandert, geluiden, geur en soms ontstaan er hallucinaties. Hallucinaties ontstaan maar zelden. Het effect van LSD duurt na inname gemiddeld 6 tot 8 uur, dit kan ook 12 uur of langer duren. Dit is afhankelijk van de dosering en de gevoeligheid van de gebruiker voor het middel. De na-effecten kunnen tot minstens 24 uur aanhouden, soms nog langer.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van LSD?

Het middel kan ervoor zorgen dat zeer angstige ervaringen ontstaan. Deze angstige ervaringen zijn extra gevaarlijk voor mensen met aanleg voor psychosen. Het kan er namelijk voor zorgen dat een psychose ontstaat. Het is hier een grote trigger voor. Daarnaast is de angstige ervaring voor mensen zonder aanleg van psychosen alsnog een heftige ervaring, wat sommige mensen jaren met zich mee dragen. Als je een angstige ervaring hebt op het moment dat de trip bezig is, is het bijna niet mogelijk het verschil tussen trip en realiteit te maken. Er is nog geen aantoonbaar bewijs van hersenbeschadiging door het gebruik van LSD. Er is ook geen bewijs dat tripmiddelen zoals LSD schade toebrengen aan organen of het genetisch materiaal (DNA). De kans om daadwerkelijk verslaafd te raken aan LSD is zeer klein, omdat het zo’n heftige ervaring is. Lichamelijk is LSD niet verslavend.

Voor jongeren in de groei is het extra gevaarlijk, de hersenontwikkeling van de mens loopt door tot het 24e levensjaar. Dan worden er allerlei connecties gelegd tussen verschillende neuronen in de hersenen. Deze ontwikkeling draagt bij aan wie je bent, hoe weerbaar je bent in het leven, wat je emotionele en sociale ontwikkeling is. Daarnaast wordt de prikkelverwerking van je hersenen in deze periode ontwikkeld, hoe je de informatie van buitenaf verwerkt en omzet naar werkbare informatie.

Risicovolle combinaties

Het combineren van verschillende middelen wordt altijd afgeraden. De effecten zijn onvoorspelbaar en geven een extra belasting op het lichaam.

LSD en Cannabis

Cannabis kan de werking van LSD versterken, verlengen en minder controleerbaar maken. Hierdoor is de kans op het krijgen van een bad trip groter.

LSD en stimulerende middelen

Het combineren van LSD met MDMA wordt Candyflippen genoemd. Zowel LSD als MDMA zijn bewustzijnsveranderende middelen. Als je beide middelen combineert dan kunnen ze elkaar versterken. Ook kunnen effecten onvoorspelbaar zijn en als naar worden ervaren.

Wat zijn paddo's?

Paddo’s is de populaire naam voor paddestoelen die hallucinerend werken. Als je een hallucinatie krijgt, zie en ervaar je dingen die er niet zijn. Paddo's horen dan ook tot de tripmiddelen. In de natuur komen meer tripmiddelen voor. Denk aan sommige cactussoorten (bijvoorbeeld mescaline) en kruiden of planten (bijvoorbeeld Salvia). Al deze middelen worden ook wel eco-drugs genoemd. Dat bepaalde drugs uit de natuur komen betekent niet dat er geen risico's aan het gebruik verbonden zijn.

​​​​​​​

Hoe werken paddo's?

Het effect van het middel hangt af van:

 • het soort paddestoel
 • de ingenomen hoeveelheid
 • het lichaamsgewicht
 • de maaginhoud

Bij een lege maag en/of een laag lichaamsgewicht is het effect groter. Als je de paddo's eenmaal ingenomen hebt en ze effect hebben, is het niet meer stoppen. Als je regelmatig gebruikt, verliest het middel zijn werking, ook als je er meer van gebruikt. Je moet dan minstens een week stoppen met gebruiken om het effect van het middel weer te kunnen merken.

Trippen

Als je paddo's gebruikt, ga je trippen.Je krijgt hallucinaties, je ziet allerlei kleuren en hoort alles heel scherp. Soms zie je regenbogen en kleurige patronen, zoals in Perzische tapijten of gebrandschilderde ramen. Je kunt rare voorstellingen en gedachten krijgen. Gevoelens kunnen elkaar afwisselen: vrede en geluk, maar ook sterke angst. Sommige mensen worden er heel lacherig van en krijgen een lachkick.

Flippen

Dit effect houdt in dat je je makkelijker kunt concentreren op bepaalde herinneringen, problemen of gevoelens. Dit kan positief uitpakken, maar het kan ook angstig of bedreigend zijn. Dan spreek je van een ‘bad trip’. Soms krijg je het gevoel dat je geen controle meer hebt en ontstaat de angst dat je nooit meer uit de trip komt. Zelfs ‘bijna-dood’-ervaringen komen voor. Een bad trip kan je zó uit balans brengen dat je daar nog jaren last van blijft houden.

Wat zijn de risico's van het gebruik van paddo's?

De juiste dosering is moeilijk te bepalen. Bij het kopen van producten waar paddo’s in verwerkt zijn is dat nog moeilijker. Puur lichamelijk gezien, kan een overdosis paddo's niet leiden tot de dood. Toch kunnen paddo's gevaarlijk zijn, omdat je zo erg kunt gaan trippen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Je kunt kan ook een bad trip krijgen en volledig flippen. Dan ontstaat paniek, die door de trip héél sterk kan oplopen. Een ‘bad trip’ kan zeker bij jonge mensen leiden tot een ernstige psychische verwarring.
Als je psychische problemen hebt, kun je beter geen paddo's nemen. Als je in het verleden een psychose of depressie hebt gehad, loop je een verhoogd risico op een terugkeer en/of verergering van de psychische problemen.
Hoge doseringen overbelasten de maag, de lever en de nieren.
Als je een verkeerd soort paddestoel koopt, loop je kans op een vergiftiging. Er zijn paddo’s die door hun giftige stoffen tot ernstige nier- en leverbeschadigingen kunnen leiden. Als je zelf paddo’s plukt, is de kans op verwarring met giftige soorten groot.
Als je in een slechte conditie verkeert, astma, hart-, lever- of nierkwalen hebt of medicijnen gebruikt, dan kun je beter geen paddo's gebruiken. Als je aanleg voor epilepsie hebt, kunnen paddo's een epileptische aanval uitlokken.
Als je onder invloed bent, word je vaak roekeloos. Door de visuele effecten wordt het onmogelijk om diepte en afstand goed in te schatten. Als de paddo's uitgewerkt lijken, blijf je toch nog 5 tot 6 uur loom en ongeconcentreerd. Tot die tijd is deelname aan het verkeer onverantwoord.
Er zijn mensen die lang moeite houden met zien. Ze zien storende afwijkingen in kleuren, vormen, beweging en contrast. Dit kan ook optreden als je nog maar kort gebruikt. De kans hierop lijkt groter na een bad trip.

Risicovolle combinaties​​​​​​​

Het combineren van verschillende middelen wordt altijd afgeraden. De effecten zijn onvoorspelbaar en geven een extra belasting op het lichaam.

​​​​​​​

Paddo’s en alcohol

Deze combinatie vergroot de kans op een bad trip.

Paddo’s en cannabis

Cannabis kan de trip van paddo’s versterken, verlengen of minder controleerbaar maken. Daarnaast kan het zijn dat door het blowen je de trip opnieuw beleefd. Dit kan erg verwarrend zijn en als angstig worden ervaren.

Wat is 2C-B?

2C-B, oftewel 4-bromo-2,5-dimethoxyphenethylamine is een tripmiddel. Dit middel wordt vaak gebruikt in een thuissetting, in een vertrouwde omgeving, dit vanwege de intense werking ervan.

Het verschilt per pil hoe sterk de werking is. Bij lage dosering (5-10 mg) kan de pil XTC-achtige effecten geven, bij een hogere dosering (15-30mg) geeft het meer een hallucinerend effect.
Je krijgt visuele effecten waarbij kleuren en patronen versterkt worden, en mogelijk zie je vervormingen van voorwerpen en gezichten. Je zintuigelijke waarneming wordt versterkt. De effecten die er optreden wisslelen, het ligt eraan hoe je je voelt (de set) en de situatie waarin je je bevindt (de setting). Op het moment dat er een hogere dosering is dan kan dit meer tripachtige effecten geven.

2C-B is een illegaal middel en staat op lijst 1 van de Opiumwet (middelen met een onaanvaardbaar risico). Het middel valt onder de noemer harddrugs, het bereiden, productie, verkoop,  verhandelen en in bezit hebben van het middel is strafbaar. 2C-B is sinds 1974 op de markt, het is een synthetische drug die is ontwikkeld door chemicus Alexander Shulgin.

Vormen

2C-B komt voor als poeder, pil en capsule. De pillen zijn er in verschillende vormen en logo's. Er kunnen allerlei afbeeldingen opstaan, van superman tot red-bull. Dit kan heel aantrekkelijk overkomen, het ziet er vaker vrolijk uit. Toch is 2C-B een gevaarlijke stof.

Net als bij XTC en 4-FA zeggen de logo's, kleuren en vorm niets over de hoeveelheid en de werkzame stof die in een pil zit. Pillen die er hetzelfde uitzien kunnen dus een totaal andere inhoud en werking hebben. Ook worden soms 2C-B pillen verkocht, waar een hele andere stof in zit. Een andere werkzame stof kan een ongewenst effect op je hebben. Bijvoorbeeld 2C-B gemengd met MDMA, wat ervoor kan zorgen dat het effect heel anders is dan je verwacht had.
Op het moment dat je kiest om 2C-B in te nemen via de neus, kan dit erg pijnlijk zijn. Vaker wordt er gekozen om dit middel in een pil of een capsule te slikken.

Dosering

Bij lage dosering (5-10 mg) kan de pil XTC-achtige effecten geven, bij een hogere dosering (15-30mg) geeft het meer een hallucinerend effect. Je krijgt visuele effecten waarbij kleuren en patronen versterkt worden, en mogelijk zie je vervormingen van voorwerpen en gezichten. Je zintuigelijke waarneming wordt versterkt. De effecten die er optreden wisslelen, het ligt eraan hoe je je voelt (de set) en de situatie waarin je je bevindt (de setting).

Op het moment dat er een hogere dosering is dan kan dit meer tripachtige effecten geven. 2C-B is een illegaal middel en staat op lijst 1 van de Opiumwet (middelen met een onaanvaardbaar risico). Het middel valt onder de noemer harddrugs, het bereiden, productie, verkoop, verhandelen en in bezit hebben van het middel is strafbaar.

2C-B is sinds 1974 op de markt, het is een synthetische drug die is ontwikkeld door chemicus Alexander Shulgin.

Hoe werkt 2C-B?

Het verschilt per pil hoe sterk de werking is. Bij lage dosering (5-10 mg) kan de pil XTC-achtige effecten geven, bij een hogere dosering (15-30 mg) geeft het meer een hallucinerend effect. Er komen visuele effecten met versterking van de kleuren, patronen, mogelijk vervormingen van voorwerpen en gezichten. Zintuigelijke waarneming wordt versterkt. De effecten die er optreden zijn wisselend, het ligt eraan hoe je je voelt (de set) en de situatie waarin je je bevindt (de setting). Op het moment dat er een hogere dosering is dan kan dit meer tripachtige effecten geven.

Lichamelijke effecten

 • verwijde pupillen
 • lichte stijging hartslag en verhoging bloeddruk
 • lichte temperatuurstijging
 • wijde pupillen
 • spierkrampen
 • soms misselijkheid, overgeven ,duizeligheid, benauwdheid

Geestelijke effecten

 • Bij hoge dosering kunnen zintuigen door elkaar lopen, bijvoorbeeld dat geluiden worden gezien
 • Mogelijk veel lachen, lachkick
 • Hallucinaties; vervormingen van voorwerpen, kleuren geluiden en beelden worden heftiger beleefd, lichaam is moeilijker stuurbaar
 • Andere beleving van tijd en ruimte, soms kan de tijd heel traag gaan, of juist versnellen, ruimtes lijken groter en dan weer kleiner. Afstanden zijn moeilijk in te schatten.
 • Terugkerende gedachtes, kan zowel negatief als positief, hier in blijven hangen

Risico's van het gebruik van 2C-B

​​​​​​​Er zijn veel verschillende mogelijke ongewenste effecten bij het gebruik van 2C-B. Het kan zijn dat je angstig wordt door de ervaring van het trippen wat eindigt in een bad-trip. Dit kan leiden tot psychoses of mogelijk andere psychische ziektes versterken. Denk hierbij aan depressie, angststoornis en schizofrenie.

Het besturen van een voertuig onder invloed van 2C-B of een ander psychoactieve stof is levensgevaarlijk.

Daarnaast is het een redelijk nieuwe psychoactieve stof die weinig is gebruikt waardoor er weinig onderzoek naar de werking en risico´s zijn gedaan. Niet alle risico’s zijn dus bekend.

Risicovolle combinaties

Het combineren van verschillende middelen wordt altijd afgeraden. De effecten zijn onvoorspelbaar en geven een extra belasting op het lichaam.

2C-B en alcohol

Alcohol kan de ongewenste effecten van 2-cb versterken en de intensiteit van de trip afvlakken. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je ontremt en dingen kan gaan doen waar je spijt van krijgt. Deze combinatie kan namelijk leiden tot onvoorspelbaar gedrag en overdosering.

2C-B en cannabis

Cannabis kan de effecten van 2C-B versterken. Daarnaast kan deze combinatie ervoor zorgen dat je angst en verwarring ervaart.

2C-B en stimulerende middelen

Beide middelen kunnen elkaars effect versterken, hierdoor is de kans dat je te veel neemt aanwezig. Wat kan zorgen voor nare bijwerkingen en levensgevaarlijke situaties.