Tripmiddelen

Tripmiddelen is een verzamelnaam voor middelen die het bewustzijn veranderen. Ze beïnvloeden hoe je geur, kleur, smaak en geluid waarneemt. Hierdoor kan je omgeving anders aanvoelen.

Tripmiddelen zorgen vaak voor hallucinaties, die van persoon tot persoon sterk kunnen variëren. Sommige hallucinaties zijn intens, terwijl andere milder zijn. Hieronder wordt de werking en de risico's van LSD, paddo's en 2C-B, de meest voorkomende tripmiddelen, toegelicht.

LSD

Wat is LDS en hoe werkt het?

LSD (d-lysergzuurdiethylamide) is afkomstig uit een schimmel. In de middeleeuwen werd deze schimmel gebruikt om pijn tijdens bevallingen te verlichten. Later werd de stof verder ontwikkeld tot het LSD dat we nu kennen. Het werd bijzonder populair in de jaren '60, maar het gebruik is sindsdien afgenomen, vooral in vergelijking met drugs zoals XTC.

LSD is in Nederland illegaal en valt onder de opiumwet. Het bezit, de productie, verkoop en handel in LSD zijn strafbaar.

Vormen van LSD
LSD is een krachtig middel dat meestal in vloeibare vorm op een klein stukje papier (een 'papertip') wordt aangebracht. Dit stukje papier ziet eruit als een kleine postzegel. LSD komt ook voor als vloeistof of poeder, en wordt vaak opgelost in water.

De inname gebeurt via de mond, meestal door het stuk papier op de tong te leggen of door de vloeistof in te slikken. LSD begint te werken binnen 30 tot 90 minuten.

De werking
LSD beïnvloedt de communicatie tussen zenuwen in de hersenen, en verandert de werking van dopamine en serotonine. Dit zorgt ervoor dat zintuiglijke prikkels, zoals geur of geluid, met elkaar vermengd raken, wat verwarring kan veroorzaken. Het resultaat is een intense hallucinatie, waarin de omgeving sterk verandert, zowel beelden als geluiden.

De effecten kunnen 6 tot 8 uur duren, en in sommige gevallen zelfs langer.

Risico's

Hoewel LSD geen direct bewijs van hersenbeschadiging levert, kunnen de psychologische effecten soms langdurig zijn.

LSD kan angstige ervaringen veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met een aanleg voor psychosen.

Het gebruik van LSD kan het risico op psychoses dus  vergroten, vooral bij mensen die al gevoelig zijn voor psychische aandoeningen.

LSD is lichamelijk niet verslavend. De kans om daadwerkelijk verslaafd te raken aan LSD is zeer klein, omdat het zo’n heftige ervaring is. 

Gevaarlijke combinaties

Combineren van LSD met andere middelen kan de effecten onvoorspelbaar maken.

LSD en cannabis
Cannabis kan de effecten van LSD versterken, waardoor de kans op een 'bad trip' groter wordt.

LSD en stimulerende middelen
Het combineren van LSD met middelen zoals MDMA (candyflip) kan de ervaring intensiveren, maar ook onvoorspelbare en onaangename effecten veroorzaken.

Paddo's

Wat zijn paddo's en wat is de werking ervan?

Paddo's is de populaire naam voor hallucinogene paddestoelen, deze behoren tot de tripmiddelen. Ze kunnen sterke hallucinaties veroorzaken, waardoor je dingen ziet en ervaart die er niet zijn.

Het tripmiddel in paddo's is een natuurlijke stof. Paddo's  staan ook wel bekend als eco-drugs. Het gaat om een natuurlijk product, maar toch zitten er zeker risico's aan het gebruik.

Hoe werken paddo's?
De effecten van paddo's zijn afhankelijk van het type paddestoel, de hoeveelheid die wordt ingenomen, het lichaamsgewicht en de maaginhoud. Bij een lege maag of een lager lichaamsgewicht kan het effect sterker zijn.

Regelmatig gebruik kan leiden tot tolerantie, waarbij je meer moet innemen om hetzelfde effect te ervaren.

Trippen en flippen
Gebruik van paddo's leidt vaak tot hallucinaties, waarbij je kleuren en patronen intens waarneemt. Je kunt vreemde gedachten krijgen en je emoties kunnen snel wisselen tussen geluk en angst. 'Flippen' betekent dat je je meer kunt concentreren op gedachten of gevoelens, wat soms tot positieve of juist beangstigende ervaringen leidt. Een 'bad trip' kan leiden tot ernstige verwarring en paniek.

Risico's

Psychische verwarring
De dosering is moeilijk in te schatten, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Verergering van psychische problemen
Mensen met een geschiedenis van psychoses of depressies lopen een verhoogd risico op het opnieuw ervaren van deze problemen.

Fysieke schade
Hoge doseringen kunnen de maag, lever en nieren overbelasten.

Verkeerde paddestoelen
Het plukken van paddo's in de natuur kan leiden tot vergiftiging door giftige soorten.

Verkeer
Door de visuele effecten kun je de afstand en diepte niet goed inschatten, wat gevaarlijk is in het verkeer.

Gevaarlijke combinaties

Combineren van paddo's met andere middelen kan gevaarlijk zijn.

Paddo's en alcohol
Verhoogt de kans op een 'bad trip'.

Paddo's en cannabis
Kan de effecten versterken en voor verwarring zorgen.

2C-B

Wat is 2C-B en hoe werkt het? 

2C-B (4-bromo-2,5-dimethoxyphenethylamine) is een synthetische hallucinogene drug die door de intense werking vaak thuis, in een vertrouwde omgeving wordt gebruikt.

Bij lage dosering (5-10 mg) heeft het XTC-achtige effecten, terwijl hogere doseringen (15-30 mg) meer visuele hallucinaties veroorzaken.

Vormen
2C-B komt voor als poeder, pillen en capsules. De pillen kunnen verschillende vormen en logo's hebben, maar dit zegt niets over de sterkte of samenstelling. De dosering varieert.

Werking
2C-B veroorzaakt visuele effecten zoals versterkte kleuren en patronen, en kan vervormingen van voorwerpen of gezichten veroorzaken. Het beïnvloedt de zintuigen en kan de waarneming van tijd en ruimte veranderen.

Risico's

2C-B kan angst, verwarring en zelfs psychotische episodes veroorzaken, vooral bij hogere doseringen.

Het combineren van 2C-B met andere middelen kan de effecten versterken en leiden tot gevaarlijke situaties.

De lange-termijnrisico's zijn nog niet goed onderzocht, omdat het een relatief nieuwe stof is.

Gevaarlijke combinaties

Het combineren van middelen is altijd riskant, en de effecten zijn vaak moeilijk te voorspellen.

2C-B en alcohol
Versterkt de negatieve effecten van 2C-B en kan leiden tot onvoorspelbaar gedrag.

2C-B en cannabis
Kan de trip versterken, maar ook verwarring en angst veroorzaken.

2C-B en stimulerende middelen
Versterkt de effecten, wat kan leiden tot overdosering en levensgevaarlijke situaties.