NIX 18, een goede start. Een goed gesprek met een jongere over niet drinken tot je 18 bent.

Goed gesprek: open praten, goed luisteren en duidelijke regels

Een goed gesprek is belangrijk voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Voor ouders is de puberteit vaak een uitdagende periode.

Tijdens deze fase ontdekt je kind de eigen grenzen. Door open te praten, goed te luisteren en duidelijk regels te stellen, kun je ervoor zorgen dat je kind niet begint met drinken of roken. Maar hoe pak je dit aan?

Wat gebeurt er in de puberteit?

In de puberteit verandert er veel in het lichaam en de geest van jongeren. Het is heel belangrijk om regelmatig met je kind te praten, omdat het brein van jongeren in deze periode sterk in ontwikkeling is.

De emotionele delen van de hersenen ontwikkelen zich anders dan de rationele delen. Dit betekent dat jongeren vaak keuzes maken die direct plezier opleveren, zoals een avondje alcohol drinken met vrienden. Ze denken dan minder na over de mogelijke gevolgen, zoals een kater of zelfs bewusteloosheid.

Hoe ga je in gesprek?

Uit onderzoek blijkt dat praten en afspraken maken met je kind heel belangrijk zijn. Ook al lijkt het soms niet zo.

Het is goed om na te denken over de soort ouder die je wilt zijn en of jullie dezelfde ideeën hebben over opvoeding. Hier kan de GGD Zuid-Holland Zuid je bij helpen met een handige quiz voor ouders. Klik op de afbeelding hieronder om de quiz in te vullen.

Leer en ontdek

Om het gemakkelijker te maken om over puberopvoeding te praten, hebben youz, GGD ZHZ, Helder Theater en Topcoach een aantal ouderbijeenkomsten  georganiseerd, die je hier kunt terugkijken.

Helder Theater maakt interactieve en educatieve voorstellingen voor jongeren, maar ook speciaal voor ouders. Ze helpen op een luchtige manier moeilijke onderwerpen rond puberopvoeding bespreekbaar te maken. 

Topcoach is een coachingspraktijk die zich richt op jeugd en jongeren. Ze bieden coaching en training aan kinderen, tieners, jongvolwassenen en hun ouders. Daarnaast hebben ze een eigen psycholoog voor diagnostiek en complexe trajecten.

Neem contact op voor meer informatie en ontdek hoe jij het gesprek met je kind kunt aangaan over NIX18!