Goed gesprek NIX18

Iedereen heeft wat aan een Goed Gesprek, zowel jong als oud. Ook voor ouders is de puberteit niet de makkelijkste tijd. Je kind is vooral bezig met eigen grenzen te ontdekken. Door te praten met je kind, te luisteren en regels te stellen, kun je voorkomen dat je zoon of dochter begint met drinken en roken. Maar hoe doe je dat?

In de puberteit gebeurt er veel. Zeker in het lichaam van de puber zelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is daarom belangrijk om goed in gesprek te blijven met jouw kind. In de pubertijd is het brein van de puber namelijk volop in ontwikkeling. Zo groeien de emotionele hersengebieden anders dan de rationele hersengebieden (Hersenstichting, 2017). Dit maakt dat jongeren eerder geneigd zijn keuzes te maken die op korte termijn iets opleveren. Hierbij kun je denken aan een avondje alcohol drinken met vrienden, omdat dit op dat moment plezier zal geven. Zij zullen dan minder goed nadenken over de gevolgen zoals bijvoorbeeld overgeven, een kater of zelfs bewusteloosheid.

Bronvermelding: Puberhersenen in ontwikkeling. (2017). Den Haag: Hersenstichting.

In het online magazine wordt meer aandacht aan besteed hoe het gesprek aan te gaan met uw kind over NIX18. Uitonderzoek weten we namelijk dat afspraken maken en het gesprek aangaan zeker helpt. Ook al voelt het soms van niet. Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken: wat voor ouder ben ik eigenlijk? En: staan wij hier wel hetzelfde in? Om dit te onderzoeken heeft de GGD Zuid-Holland Zuid een mooie quiz ontwikkeld voor ouders. Je kunt deze invullen door op onderstaande afbeelding te klikken.

Om alles sprekender en herkenbaarder te maken heeft Youz in samenwerking met de GGD ZHZ, Helder Theater en Topcoach een ouderbijeenkomst georganiseerd. Deze kun je hier terugkijken:

Samenwerkingspartners

Helder theater

Helder Theater maakt en speelt interactieve en educatieve voorstellingen en scenes voor o.a. jongeren van het basis en voortgezet onderwijs.
Maar we spelen ook voor ouders!! Op een luchtige manier maken we lastige puber-opvoedzaken bespreekbaar. Hoe pak jij dat aan? Wat werkt er wel en wat niet.
Helder Theater werkt samen met deskundigen die de ouders informatie en praktische handvatten geven.

Topcoach

Topcoach is een coachingspraktijk gespecialiseerd in jeugd en jongeren. 
Topcoach coacht en traint kinderen, tieners en jongvolwassenen maar ook hun ouders en professionals. Naast de coachingspraktijk heeft Topcoach ook een eigen psycholoog voor handelingsgericht diagnostiek en de meer complexer trajecten.