Speed

Wat is speed?

De werkzame stof in speed is amfetamine. Dit is een synthetische drugs die in een (illegaal) laboratorium wordt gemaakt. Het is een stimulerende stof die zorgt voor stimulerende werking.

Speed wordt ook wel pep, snelle, rappe, S en bommetje genoemd. Stoffen die hetzelfde effect hebben als speed zitten ook in kleinere hoeveelheden in planten als bijvoorbeeld khat en ephedra. Het wordt meestal in poedervorm verkocht, maar bestaat ook als pil. Een sterkere variant is methamfetamine, vaak beter bekend als crystal meth.

Voor meer informatie over crystal meth, kun je kijken op de website van Unity.

Speed wordt altijd versneden, dat wil zeggen dat er behalve amfetamines ook andere stoffen aan toegevoegd worden. Het percentage amfetamines in het middel kan enorm variëren.

Hoe wordt het gebruikt?

Speed wordt vooral gesnoven of geslikt. Het effect van speed snuiven of slikken is grotendeels hetzelfde. Wel verschilt het per methode hoe lang het duurt voordat er een effect optreedt. Als speed wordt gesnoven, werkt het na een paar minuten en bij slikken na een kwartier tot een half uur. Wel blijft het langer werken als het wordt geslikt. Bij snuiven is het effect iets korter, maar ook heviger. De effecten duren gemiddeld zo’n 5 tot 8 uur, maar het kan ook veel langer zijn.

Hoe werkt speed?

Speed is een stimulerend middel en heeft een sterk oppeppende werking. Gebruikers ervaren veel energie, voelen zich alert, zelfverzekerd en ervaren geen honger of dorst. Maar sommige gebruikers voelen zich angstig, rusteloos en kunnen agressief worden. Hoe hoger de dosering, hoe meer er kans is op het ervaren van de negatieve effecten van speed. Speed wordt doorgaans gebruikt als een partydrug.

Wat maakt dat speed zo oppeppend is?

Het oppeppende effect van speed ontstaat doordat er extra dopamine en norepinefrine vrijkomen in de hersenen. De afbraak van dopamine en norepinefrine wordt door speed ook geremd, evenals de heropname in het uiteinde van de hersencel. Het resultaat is een tijdelijke, sterke toename in de hersenen van deze stoffen. Dit geeft de gebruiker een gevoel van extra energie.  Lichamelijk zorgt speed ervoor dat de ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur stijgt. Ook zie je dat gebruikers grotere pupillen en stijve kaken kunnen krijgen. De stijve kaken komen door spierspanningen, wat er voor kan zorgen dat gebruikers gaan tandenknarsen.

Veel gebruikers ervaren na gebruik een dip. De dip verschilt per persoon, maar wordt wel sterker naarmate er meer is gebruikt. Deze dip ontstaat omdat er een aanslag is gedaan op de reserves van bepaalde stoffen in je hersenen. Je kunt je hierdoor erg neerslachtig voelen. Daarnaast is je lichaam ook uitgeput door het tekort aan slaap en voeding. Het kan soms een week duren voordat je je weer beter gaat voelen.

Wat zijn de risico's van het gebruik van speed?

Door het snuiven van speed kan het neusslijmvlies en het neustussenschot beschadigen. Als je regelmatig snuift, kun je daardoor chronisch verkouden worden en vaak een bloedneus krijgen. Door langdurig snuiven kun je jouw reuk- en smaakvermogen verliezen. 
Speed verhoogt de spanning in je kaken. Knarsetanden in combinatie met het feit dat minder speeksel wordt aangemaakt, is slecht voor het gebit. 
Speed maakt je overmoedig, maar ook prikkelbaar en soms agressief. Deelname aan het verkeer is onverantwoord en ook verboden.  
Speed verhoogt je lichaamstemperatuur. Net als bij XTC kan door speedgebruik, in een warme, slecht geventileerde ruimte en urenlang doordansen -oververhitting ontstaan.
Door het gebruik van speed kun je in een delirium raken. Dat is een ernstig psychiatrisch syndroom. In zo’n geval ga je helemaal uit je dak, voel je je opgefokt en ben je vaak agressief. Je kunt verward overkomen en je bent niet meer aanspreekbaar. Als dit het geval is, moet er snel gehandeld worden. Er wordt geadviseerd om 112 te bellen!
Speed verbruikt de reserves van je lichaam. De dagen na speedgebruik kun je je erg moe en depressief voelen. Ook kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen: een gevoel van onrust, prikkelbaarheid, lusteloosheid en een gevoel van leegte.
Bij hogere doseringen bestaat een grotere kans op: angst, paniek, paranoia, visuele hallucinaties (dingen zien die er niet zijn) en agressieve uitbarstingen. Het regelmatig gebruiken van speed kan een psychose veroorzaken. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden uitgelokt bij mensen die hier aanleg voor hebben of dat regelmatig speedgebruik op zichzelf een psychose kan opwekken.
De psychische effecten kunnen zorgen voor jeuk. De gebruiker krijgt dan het gevoel dat er beestjes op, in of onder de huid kruipen. Soms krabt iemand zijn huid zo ver open dat het gaat bloeden.
Speed belast hart en bloedvaten. Er zijn gevallen bekend van hartritmestoornissen, hartinfarcten, nier infarcten, hersenbloedingen en een plotselinge dood na het gebruik van speed.
Hepatitis C is een ernstige leverziekte die voorkomt bij speedgebruikers. Dit komt niet door de speed zelf, maar door het delen van snuifbuisjes of spuiten. Ook het Hiv-virus kan zo worden overgebracht.
​​​​​​​

Wat zijn r​​​​​​isicovolle combinaties met speed?

Het combineren van verschillende middelen wordt altijd afgeraden. De effecten zijn onvoorspelbaar en geven een extra belasting op het lichaam.

De combinatie van deze twee middelen heeft een tegengestelde werking. Speed is een stimulerend middel en zorgt voor een energiek en gevoel terwijl alcohol een verdovend middel is. Het is vooral erg gevaarlijk omdat het gevoel van dronkenschap verminderd terwijl iemand dat wel is. Iemand drinkt snel te veel en kan situaties en zichzelf overschatten.

De risico’s van combineren:

  • Alcohol en speed zorgen er beide voor dat je bloeddruk en je hartslag omhoog gaan. Er wordt meer van het lichaam gevraagd en de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
  • Hoofpijn en misselijkheid
  • Meer kans op uitdroging
  • Kan leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer
  • Stevig drinken en speedgebruik kan zorgen voor agressie
  • Kan leiden tot tijdelijk geheugenverlies

De combinatie van speed en stimulerende middelen heeft een versterkende werking. Een aantal voorbeelden van stimulerende middelen zijn: mdma en cocaïne.

De risico’s van het combineren:

  • Er is een grotere kans op uitdroging en oververhitting.
  • Het lichaam wordt verder uitgeput. De schade aan de organen wordt vergroot.
  • Speed en stimulerende middelen hebben een effect op de bloeddruk en hartslag. Dit zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten.

De combinatie van speed en antidepressiva kan leiden tot een gevaarlijke gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn: MAO-remmers, SSRI’s en tricyclische antidepressiva. Er is meer kans op het serotonine syndroom. De combinatie van speed met medicijnen zorgt voor een hoge bloeddruk met als gevolg dodelijke hartritmestoornissen.

​​​​​​​