Zien Drinken Doet Drinken

Volwassenen hebben een voorbeeldfunctie voor jongeren. Zij kopiëren namelijk het gedrag van ouders/verzorgers en andere volwassenen. Het is in Nederland geaccepteerd om alcohol te drinken waar kinderen bij zijn. Een verjaardag, buurtbarbecue, bruiloft, feestdag is vaak pas compleet met een alcoholische consumptie. Dit heeft een grotere invloed op kinderen dan wij, als volwassenen, beseffen. Uit onderzoek blijkt dat hoe vaker kinderen ouders zien drinken, des te jonger ze zelf willen gaan drinken. 

‘’Maar ik ben toch volwassen, dan maak ik toch zelf wel uit wanneer ik drink?’’. Zeker! Meer informatie lees je onder de video!

Wel of niet drinken?

Als ouder/verzorger heb je eigen regie over jouw drankgebruik. 

Alcohol in beeld

Jongeren zijn vaak online erg actief en volgen diverse kanalen, pagina's, influencers, vloggers en/of artiesten. Hier kunnen ze in aanraking komen met video's en berichten waar middelen en/of alcohol in gebruikt worden. Dit kan de indruk wekken dat iedereen (wel eens) gebruikt en dat het normaal is.

Kinderen leren de effecten van alcohol al kennen vanaf hun 2e jaar. Meer informatie over het onderzoek kunt u terug lezen op ‘Onderzoek Trimbos Instituut’.