Signaleren

In je loopbaan als docent loop je er ongetwijfeld een keer of wellicht regelmatig tegenaan dat je vermoedt dat een leerling een probleem met alcohol of drugs of dat leerlingen onder invloed in de klas zitten.

Signaleren

Het is vaak lastig om problemen met alcohol en drugs te signaleren. Het is vaak gebaseerd op vermoedens die je hebt. Veel docenten vinden het lastig om te besluiten wat je met deze situatie aan moet, je bent tenslotte geen hulpverlener.

Het is belangrijk om te weten het signaleren een proces is. Het is niet gemakkelijk te signaleren en signalen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Oordeel niet te snel. Lees de stappen in het signaleringsproces.

- Signalen van cannabisgebruik

- Signalen van alcoholproblemen

Vermoedens

Heb je vermoedens dat een leerling drinkt of gebruikt? Lees dan wat je kunt doen om je vermoedens zoveel mogelijk bevestigd te krijgen. En vooral, wat doe je als je bijna zeker weet dat een leerling (teveel) drinkt of gebruikt? Lees meer

Eerste hulp bij psychische problemen

Weet jij wat je moet doen als iemand een paniekaanval of een psychose heeft? Want dat is net zo belangrijk als weten wat je moet doen bij een gebroken arm of een hartaanval. Hoe help je iemand in psychische nood? Je leert het in de cursus Mental Health First Aid (MHFA).