Gamen

Gamen kan voor sommige jongeren een uitlaatklep zijn wanneer dingen in hun leven niet lopen zoals gehoopt. Denk hierbij aan gepest worden, zich niet op hun gemak voelen bij anderen of een buitenbeentje zijn die moeilijk aansluiting vindt in de groep. Een game kan in dat geval een vorm van bescherming bieden tegen lastige emoties. In een game is de speler namelijk in control en dat levert zelfvertrouwen op.

Positief

Aan gamen zitten ook voordelen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat jongeren die gamen onder andere een snel reactievermogen hebben en goed in staat zijn (soms complexe) verbanden te leggen. En ook worden serious games steeds vaker in het bedrijfsleven of in de hulpverlening toegepast.

Grenzen stellen is belangrijk

Maar om te voorkomen dat uw zoon of dochter zich verliest in een virtuele wereld is het belangrijk grenzen te stellen. Welke games mogen er niet worden gespeeld, hoe lang mag iemand doordeweeks gamen en in het weekend, welke alternatieven zijn er? Betrek ook de interesses van uw tiener zoon of dochter om de alternatieven aantrekkelijk te maken. En hou vooral het gesprek actueel. Want misschien is er wel een vervelende reden waarom iemand zich verliest in de virtuele wereld.

Opgroeiende tieners