Softdrugs en harddrugs

In Nederland wordt het gedoogd om vanaf 18 jaar softdrugs zoals wiet of hasj te kopen. Coffeeshops worden hier ook streng op gecontroleerd. Harddrugs (o.a. xtc, speed, cocaïne) daarentegen zijn altijd illegaal en zijn alleen via het illegale circuit te verkrijgen.

Onder 18 jaar geen drugs

Voor jongeren onder de 18 jaar zou het dus niet mogelijk moeten zijn om aan soft- of harddrugs te komen. Helaas leert de praktijk dat er altijd manieren zijn en komen jongeren nog te makkelijk aan drugs.

Nieuwsgierigheid

Als het vermoeden heeft dat uw kind drugs gebruikt dan kan dat voor veel ouders nogal heftige reacties oproepen. In uw hoofd ziet u uw kind al afglijden naar een leven vol drugs en alcohol.

Maar vergeet niet dat veel jongeren alleen maar nieuwsgierig zijn en niet verder komen dan experimenteren. Juist in de tienerjaren vormt een kind zich tot een eigen individu en leert ook herkennen wat wel en niet bij hem past. Dat herkennen lukt vaak alleen wanneer zij dingen uitproberen.

Erfelijk

Sommige kinderen zijn erfelijk ‘belast’ en niet in staat het bij experimenteren te laten. Juist jongeren waar in de familie verslaving of afhankelijkheid voorkomt blijken gevoeliger te zijn voor verslaving dan jongeren waarbij dit niet het geval is. Weet dat in uw familie verslaving of afhankelijkheid voorkomt? Wees dan extra alert op het experimenteergedrag van uw zoon of dochter. Maak het onderwerp bespreekbaar en leg uit.

Zelfmedicatie

Het kan zijn dat uw zoon of dochter drugs gebruikt als zelfmedicatie bijv. om zich beter te kunnen concentreren op school of om makkelijker in slaap te vallen. Wees ook hier als ouder alert op.

Meer over drugs

Wilt u meer weten over de verschillende soorten drugs, de werking en de risico’s klik dan hier. Als u wilt weten hoe u drugsgebruik herkent dan kijkt u hier.

Opgroeiende tieners