Drinken

Veel ouders vinden het geen probleem als hun kind voor zijn/haar 18de een enkele keer alcohol drinkt. Helaas weten we dat deze instelling kan leiden tot meer alcoholgebruik bij uw kind, ook buitenshuis.

Waarom zou een 16 jarige niet mogen drinken?!?

Een kind reageert namelijk heel anders op alcohol dan een (volgroeide) volwassenen, waardoor de negatieve gevolgen, zoals bijvoorbeeld ‘comazuipen’ veel sterker aanwezig zijn.

Ook niet voor een keertje

Het beste advies is daarom kinderen tot hun 18de niet te laten drinken. Uit onderzoek is gebleken dat de ontwikkelingen van het lichaam (zowel hersenen als organen) nog volop bezig zijn tijdens de tienerjaren en dat alcohol een schadelijk effect heeft. Naast de lichamelijke effecten leidt alcohol op jonge leeftijd ook nog al eens tot gênante situaties (zie de vele foto’s op Facebook, instagram of andere social media).

Daarnaast kan het andere vervelende gevolgen hebben, zoals het oplopen van een soa omdat in beschonken toestand niet altijd een condoom wordt gebruikt.

Niet toestaan

Natuurlijk geldt dat niet alle jongeren in problemen komen na een avondje stappen, maar wees er als ouder van bewust dat alcohol minder onschuldig is dan vaak wordt gedacht. Wees hierin ook consequent en zorg dat er in privé situaties (net als op schoolfeesten) geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. Leg uw zoon of dochter dan ook uit waarom u niet wil dat zij alcohol drinken voor het 18e levensjaar.

Het kan moeilijk zijn om als ouder deze regel te stellen, maar voor de ontwikkeling van uw zoon of dochter is dit echt het beste advies.

Wilt u ;meer weten over de werking en de risico’s van alcohol? Klik dan hier.

 

Opgroeiende tieners