Componence Asset List

13 december 2022

chiara-summer-3ATyg1Iqw2M-unsplash.jpg
Vanaf 1 januari 2023 geldt er een verbod op e-sigaretten met smaken als aardbei, mango en appel. Alleen tabakssmaken worden uitgezonderd van het verbod. Het verbod moet ervoor zorgen dat de e-sigaretten minder aantrekkelijk worden voor jongeren.

De makers van deze e-sigaretten krijgen tot 1 juli 2023 de tijd zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Vanaf 1 januari 2023 mogen de producenten geen nieuwe smaken dan tabak op de markt brengen. Wel mag tot 1 oktober 2023 de oude voorraad verkocht worden. Daarna mogen deze e-sigaretten dus niet meer gemaakt en verkocht worden.

Een e-sigaret verdampt een vloeistof (e-liquid) die een mengsel van smaakstoffen en andere stoffen bevat. De vloeistof wordt verhit en hierdoor ontstaat er een damp die de je kan inademen. De vloeistof bevat geen tabak, maar wel vaak nicotine.

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht. Daarnaast is het aannemelijk dat mensen gemakkelijker overstappen van de e-sigaret naar gewone sigaretten. De damp van de e-sigaret bevat schadelijke stoffen. Het inademen van deze stoffen kunnen je luchtwegen beschadigen en irriteren. Daarnaast heb je door het roken van een e-sigaret een verhoogde kans op het krijgen van kanker en kun je last krijgen van hartkloppingen.