Componence Asset List

21 juni 2023

pexels-olha-ruskykh-5984627.jpg
"De cijfers zijn opvallend", zegt Frank-Erik de Leeuw, een van de betrokken wetenschappers en hoogleraar neurologie bij het Radboudumc. "In twaalf jaar tijd is het aantal patiënten met een herseninfarct met 40 procent toegenomen onder vrouwen, en 60 procent onder mannen." En dat is een flinke stijging, stelt hij. De precieze oorzaak hier van is moeilijk vast te stellen. Het is echter wel bekend dat een herseninfarct of -bloeding vaak voorkomen kan worden door gezonder te leven. "Een beroerte ontstaat in veel gevallen door de dingen die we onszelf aandoen: alcoholgebruik, roken, ongezond eten of drugsgebruik" aldus de Leeuw. In andere gevallen speelt erfelijkheid een rol, domme pech of wordt er nooit een duidelijke reden achterhaald. Zwart-wit is het echter zelden tot nooit.

Al risico met één pilletje

De Leeuw geeft ook aan dat het onder jonge mensen amper bekend is dat drugsgebruik een beroerte kan veroorzaken, ook het nemen van één pilletje op een feestje. "Het risico is natuurlijk groter als je langer en meer gebruikt, maar ook van eenmalig gebruik kun je een acute bloeddrukstijging krijgen, wat een beroerte kan veroorzaken doordat stolsels de bloedvaten in de hersenen verstoppen." En dat terwijl drugs op festivals steeds gangbaarder lijken te worden. Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut stelt dat er nog wel meer onderzoek nodig is om de link tussen drugsgebruik en beroertes bij jongeren vast te stellen. "Het lijkt er wel op dat drugs het risico vergroten", zegt Croes. "Bij cocaïne is dat bijvoorbeeld logisch, want daarbij gaat je bloeddruk verder omhoog en de vaten vernauwen", legt Croes uit. Bij cannabis kan die link niet meteen worden gelegd. Wel kunnen bloedvaten makkelijker ontsteken door cannabisgebruik. "Dan kan je een wondje aan de binnenkant van het vat krijgen en daar blijven stolsels makkelijker op zitten."

Ook benoemt De Leeuw dat de gevolgen groot zijn. "Mensen kunnen een verlamde arm of verlamd been krijgen, een scheve mond, moeite met praten, slecht zien. De meeste mensen zijn ruim boven de 70 jaar als ze een beroerte krijgen; zij leven meestal nog enkele jaren met de beperkingen. Ook heftig, natuurlijk, maar als het jonge mensen zijn, dan moeten ze er nog veel langer mee leven, vaak nog tientallen jaren."  En schade aan hersenen is, zo benadrukt de neuroloog: levenslang. "Wat je nu verliest in je jonge jaren, daar kun je dus de rest van je leven de gevolgen van ondervinden. We moeten zuinig zijn op ons brein.

Bron: Vaker beroerte jonge mensen: mogelijk door overgewicht, drugs of alcohol | RTL Nieuws