Componence Asset List

31 december 2022

sergio-alves-santos-OxKFC5u0980-unsplash.jpg
6 tips om dry january vol te houden!

 

  1. Meld je aan bij IkPas

Op de website van IkPas kun je je aanmelden om mee te doen met de challenge ‘Dry-January’ of een andere alcoholvrije maand. Je krijgt dan regelmatig informatieve en motiverende e-mails, je kunt badges behalen en samen met vrienden of collega’s een team vormen. 

  1. Bereid je voor

Bedenk vooraf wat je wil bereiken met je alcoholvrije maand. Er zullen misschien momenten komen dat je zin hebt in alcohol. Het helpt om van tevoren al te bedenken hoe je met zulke momenten om kan gaan.

  1. Vertel vrienden en familie dat je een maand niet drinkt

Misschien zijn er wel mensen in je omgeving die met je mee willen doen. Dit maakt je alcoholvrije maand extra leuk en misschien ook makkelijker. Je kan elkaar steunen. Samen kan je ook een leuke beloning bedenken voor als het gelukt is. Zo wordt het nog makkelijker om vol te houden. Daarnaast zullen mensen in je omgeving misschien alcohol aanbieden. Het helpt om ook hierbij van tevoren na te denken over hoe je met dit soort situaties omgaat. Het kan ook helpen om je omgeving van tevoren te vertellen dat je even alcoholvrij bent. Je kunt ze vragen je niets aan te bieden. Zo maak je het jezelf makkelijker.

  1. Denk na over je alcoholgebruik

Denk goed na over wat alcohol voor jou oplevert. Op welke momenten drink je en waarom drink je op die momenten? Door deze vragen aan jezelf te stellen krijg je meer inzicht in de betekenis van alcohol voor jou. Dit kan je helpen om andere keuzes te maken over het drinken van alcohol.

Alcoholvrij zijn kan moeilijk voor jezelf zijn. Vraag jezelf af hoe het komt dat je zo’n behoefte hebt aan alcohol. Misschien kan je dan ook andere oplossingen bedenken die gezonder zijn.

  1. Leer van een uitglijder

Heb je ondanks je goede voornemens om niet te drinken toch alcohol gedronken? Jammer, maar dit kan gebeuren. Dit betekent niet dat de uitdaging meteen mislukt is. Je kan juist leren van dit moment, hoe kwam het dat je toch alcohol gedronken hebt? Door een uitglijder kom je achter je valkuilen. Pak de draad gewoon weer op!

Gebeurt het vaker dat je toch alcohol drinkt? Het is blijkbaar lastiger dan je misschien verwacht had om niet te drinken. Het is verstandig om jezelf af te vragen hoe dit komt. De Alcohol Infolijn kan met je meedenken en kijken naar oplossingen.

  1. Beloon jezelf

Alcohol is voor veel mensen een beloning. Nu je alcohol laat staan valt deze vorm van beloning weg. Bedenk dus een andere manier om jezelf te belonen dan met alcohol. Door jezelf te blijven belonen wordt het stoppen met drinken leuker en makkelijker.