Componence Asset List

15 november 2022

Lachgas.jpg

Het is afgelopen met het grijze gebied waarin lachgas zich tijden lang heeft bevonden. Vanaf 1 januari is het verboden om lachgas te gebruiken als recreatief middel. Het professioneel gebruik in de medische of technische setting blijft wel toegestaan. Lachgas komt op lijst II van de opiumwet, de lijst waar verboden softdrugs op staan.

Volgens Dilan Yesilgoz-Zegerius (justitie en veiligheid) gaat het de politie enorm helpen dat er nu een totaal verbod is. Met het verbod kan de politie direct in actie komen als iemand bijvoorbeeld een paar gasflessen vol lachgas in zijn auto heeft. Op deze manier kan de politie een hoop ongelukken voorkomen. De politie is blij dat zij nu een duidelijke lijn hebben die zij kunnen volgen. Echter blijft het personeelsgebrek bij politie en OM een probleem die het handhaven kan belemmeren.

Volgens de nationale drugsmonitor van het Trimbos-instituut daalde tussen 2019 en 2020 het gebruik van lachgas onder de 18 jaar en ouder van 3,2% naar 2,1%. Vervolgens is dit tot 1,6% gedaald. De cijfers van 2022 moeten nog gepubliceerd worden.

Lachgas bestaat al langere tijd in het uitgaansleven. Echter is door de enorme stijging in gebruik duidelijk geworden dat er zorgelijke gezondheidsrisico’s aan kleven. Overmatig gebruik kan leiden tot zenuwschade en tot in het ergste geval tot verlamming.  

Originele artikel