Componence Asset List

17 augustus 2022

Roken-1+%284%29.jpg
In Nieuw-Zeeland wordt het voor jongeren onmogelijk om ooit legaal sigaretten te kunnen kopen. De leeftijdsgrens zal elk jaar stijgen zodat in de loop van de tijd steeds minder mensen sigaretten kunnen kopen. In 2040 zullen dan bijvoorbeeld alleen nog mensen van 32 jaar of ouder sigaretten kunnen kopen

Marc Willemsen van het Trimbos instituut vindt het een mijlpaal. ‘Dit is het eerste land dat zo’n maatregel neemt. In Madagaskar is zo’n plan gesneuveld in het parlement.’ In Nieuw Zeeland moet het ook het parlement zich er nog over buigen maar dit lijkt een formaliteit.

Willemsen zegt dat bij een dergelijke maatregel het vaak enkele jaren duurt voordat er een effect gezien wordt. Toch denkt Willemsen dat het geen slecht idee is om dit ook in Nederland te proberen. Het verhogen van de prijs is volgens Willemsen ook een goede maatregel. In Nederland zijn de accijns nog redelijk laag. In Nieuw zeeland is de prijs van een pakje sigaretten omgerekend rond de 22 euro, hier ruim 7 euro. De prijs verhogen helpt ook om mensen te motiveren om te stoppen met roken.

Uit onderzoek uit Nieuw Zeeland bleek vorige maand dat roken onder jongeren minder populair geworden is. Daarentegen is vaping steeds populairder aan het worden. De professionals die wij in het werkveld spreken schetsen een zelfde soort beeld in Nederland. In Nederland zijn er wel regels rondom e-sigaretten. Zo mag een e-sigaret nog maar verkocht worden met 3 smaken.

Vapen kan een tussenstap zijn voor sommige mensen die willen afbouwen en stoppen met roken. Dit kan effect hebben omdat je precies weet hoeveel nicotine iemand binnen krijgt. Echter wordt in de praktijk ook gezien dat er jongeren starten met vapen die nog nooit een sigaret hebben aangeraakt. Deze trend moet nauwlettend in de gaten gehouden worden want nicotine is evengoed een zeer verslavend middel toegediend via een vape.