Componence Asset List

27 december 2023

Foto+cannabis.jpeg

Afgelopen week is na vijf jaar voorbereiding de eerste legaal geteelde wiet verkocht in Nederland. In Breda en Tilburg doen negentien coffeeshops mee aan dit experiment. Deze coffeeshops verkopen wiet van drie door de overheid aangewezen telers. Het komende half jaar doen de coffeeshops, telers, vervoerders en toezichthouders ervaring op met de verkoop van legale wiet.

"We hebben hier meer dan 40 jaar op gewacht", zei Ed Pattché van de Bredase coffeeshop Paradijs tegen de NOS. Hij keek er naar uit om cannabis als volledig legaal product te kunnen inkopen en vaarwel te zeggen tegen de 'achterdeur'. De gereguleerde cannabis is volgens hem vrij van pesticiden, van goede kwaliteit en op den duur zelfs iets goedkoper dan de illegaal aangevoerde drugs. over de

De verkoop van illegaal geteelde wiet blijft voorlopig ook nog toegestaan in Breda en Tilburg. Coffeeshops kunnen dus behalve bij de officiële, legale telers ook nog bij hun oude, illegale leveranciers inkopen. Hiermee houden klanten de komende maanden de keuze welke wiet ze willen kopen.

Na de testfase van een half jaar in Brabant zal de verkoop van legale wiet verder worden uitgebreid naar andere gemeentes. Er zijn tien telers die van de overheid een vergunning hebben gekregen om cannabis te telen. Zij zijn om uiteenlopende redenen nog niet allemaal klaar om te starten met het 'wietexperiment'. Uiteindelijk gaan zij leveren aan coffeeshops in elf verschillende gemeenten, waaronder gemeente Hellevoetsluis.