Componence Asset List

16 december 2021

red_graph.png

Waarom krijgen jongeren voorlichting over drank, drugs en gokken maar niet over beleggen? Een gemiddelde 16 jarige ziet dagelijks tientallen advertenties over investeren. Iedereen kent wel iemand die zich rijk heeft weten te maken met op tijd ‘instappen’ bij een bepaalde cryptovaluta. Hoe beschermen we jongeren tegen het wilde westen van beleggen?

Rob Hofland van het NRC schrijft in een opiniestuk over het gebrek aan voorlichting over cryptovaluta. Meer dan een kwart van de Nederlandse jongeren legt in cryptovaluta blijkt uit een onderzoek van de Rabobank samen met het Nibud. Al deze jongeren kennen wel verhalen van cryptomiljonairs die in een vroeg stadium de juiste munt hebben gekocht en hiermee in korte tijd rijk zijn geworden. Deze cryptomiljonairs pronken op Youtube en Instagram met dure auto’s en mooie horloges: een aantrekkelijk leven voor de gemiddelde jongere.

In 2018 werd er al gewaarschuwd door de toenmalige AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven voor de gamificatie van de financiële wereld. Gamen, gokken en beleggen begonnen steeds meer op elkaar te lijken. Met flashy apps waar veel game elementen in worden verwerkt kan iemand in korte tijd erg rijk worden. Met grote beloftes, zogenaamd lage risico’s worden jongeren uitgedaagd om geld in te zetten. Als je deze apps bekijkt  Althans dat denken mensen vaak. Toch verliezen 80% van de mensen geld tijdens het beleggen.

Jongeren kunnen met een druk op de knop crypto munten kopen. Zit jouw munt in de lift, dan koop je bij, daalt jouw munt, dan koop je de dip. Deze gedachtegang heeft erg veel weg van een gokverslaving. Nog één keer inzetten en dan ga ik een grote winst maken. Voor mensen die zich goed inlezen en met een grote portemonnee is er niet zo’n probleem. Maar het zijn juist de jongere die geen buffer hebben. Ook hebben zij vaak geen ervaring met beleggen. Deze combinatie maakt hen extra kwetsbaar aldus Rob Hofland.

Nu investeren steeds laagdrempeliger wordt en de regelgeving wat achterloopt is het tijd voor meer preventieaanbod voor jongeren vindt Rob Hofland. De inhaalslag die zichtbaar is op het gebied van mediawijsheid onder jongeren moet doorgetrokken worden naar beleggingsverleidingen zoals crypto. Omdat beleggingsapps, casino simulatoren en games niet altijd meer even makkelijk uit elkaar te houden zijn moeten jongeren hierin begeleid worden schrijf Rob Hofland in het NRC.

Klik hier voor het originele artikel.

Een cryptovaluta verslaving is nog zeer onbekend. Om deze reden zijn mensen hier ook nog niet zo alert op. Heb jij het gevoel dat er een jongere in jouw omgeving problematisch gedrag vertoond? Neem dan vrijblijvend contact op met Youz. Wij helpen je graag verder. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 088 358 09 60 of mail ons op puberenco@youz.nl