Componence Asset List

17 april 2023

sergio-alves-santos-OxKFC5u0980-unsplash+%282%29.jpg

Nederlanders willen niet minderen met alcohol, ondanks het feit dat er in het afgelopen jaar door 8 op de 10 mensen werd gedronken en het aantal zware drinkers niet is gedaald sinds 2014. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderzoek toonde aan dat 90 procent van de mensen die wel eens alcohol drinken, niet willen minderen met alcohol. Slechts 29 procent van de Nederlanders heeft moeite met het eigen alcoholgebruik en 61 procent vindt sowieso dat ze al weinig alcohol drinken.

Het aantal overmatige drinkers is wel afgenomen van 10 procent in 2014 naar 6 procent vorig jaar. Een overmatige drinker is een man die wekelijks meer dan 21 glazen drinkt of een vrouw die iedere week meer dan 14 glazen alcohol nuttigt. Van de mensen die 1 tot 7 glazen per week drinken, wil 94 procent niet minderen, terwijl ongeveer een derde van de mensen die 14 glazen of meer per week drinken wel willen minderen.

Driekwart van de volwassenen die alcohol drinken, doen dit omdat ze het lekker vinden of omdat het gezellig is. Het CBS stelde ook vragen over andere gezondheidsthema's, zoals gewicht. Vorig jaar was 20 procent van de volwassenen bezig met een poging tot afvallen. De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en dat percentage bleef volgens het CBS afgelopen jaren nagenoeg gelijk.