Componence Asset List

07 november 2023

pexels-karolina-grabowska-4226866.jpg
Het Oogfonds heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van overmatig schermgebruik bij kinderen. Hieruit werd geconcludeerd dat veel ouders zich er niet van bewust zijn dat overmatig schermgebruik kan leiden tot blijvende oogschade bij hun kinderen

Marcus raakte zelf op jonge leeftijd ernstig bijziend door overmatig schermgebruik. "Ik had graag eerder over de risico's geweten." Marcus Fabriek kreeg al op 6-jarige leeftijd te maken met een verslechterd zicht. Inmiddels is hij 19 en ernstig bijziend. "Links heb ik -9,5 en rechts -8,5", vertelt hij aan Editie NL. Deels komt dat door een genetische afwijking, maar de bijziendheid is verergerd door blootstelling aan computers en smartphones. "Ik heb op jonge leeftijd veel naar schermen gekeken, vanaf een te kleine afstand. En nu op de universiteit zit ik ook veel achter m'n laptop. Daardoor is het allemaal harder gegaan."

Kinderen die te vaak en te lang van dichtbij naar een scherm kijken hebben een verhoogde kans op bijziendheid. Dit betekent dat zij in de verte niet goed kunnen zien. Volgens de Rotterdamse studie Generation R is op dit moment is 25 procent van de 13-jarige kinderen bijziend.

Uit het onderzoek van het Oogfonds blijkt dat 74% van de kinderen tussen de 9 en 12 jaar dagelijks meer dan een uur naar een scherm kijken. "Door kijken naar een scherm past het oog zich aan aan dichtbij kijken. Op een gegeven moment ga je dan slechter veraf zien", vertelt Nicolette Mouw, communicatiemanager van het Oogfonds. Weinig ouders zijn zich volgens het Oogfonds bewust van deze gevaren. Zo kan slechts 1 op de 10 ouders duidelijk uitleggen waar de 20-20-2-regel inhoudt. "Deze regel is heel belangrijk", zegt communicatiemanager Mouw. "Het houdt in dat twintig minuten kijken naar een scherm gecompenseerd moet worden door twintig seconden kijken naar iets wat ver weg is, en elke dag twee uur buitenspelen." Het Oogfonds raadt ook leerkrachten aan deze methode te gebruiken.

Hoe jonger iemand bijziend raakt, hoe groter de kans is om problemen te krijgen in de toekomst. Bijziende ogen zijn langer in de groei, waardoor het uit focus raakt. Als het oog heel erg lang doorgroeit kunnen er problemen optreden zoals netvliesloslatingen, staar, glaucoom en slijtage van het netvlies. Deze vier aandoeningen zorgen voor een veel hoger risico voor slechtziendheid op latere leeftijd. Het aantal bijziende mensen blijft toenemen. Naar verwachting heeft de helft van de West-Europeanen na 2040 een bril nodig om goed veraf te kunnen zien, blijkt uit gegevens van het Oogfonds. Ook is de afgelopen zeven jaar is het aantal netvliesloslatingen met 40 procent toegenomen.

Bron: Marcus (19) is ernstig bijziend door schermgebruik: 'Vroeger niet op gehamerd' | RTL Nieuws