KOPP & KVO groepen
KOPP-KOV: ouder-kind groepen
Er zijn speciale contactgroepen voor kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen. Dit noemen we KOPP-KOV groepen.
In Nederland zijn er per jaar ongeveer 400.000 ouders met een psychische stoornis of verslaving. Als kind van deze ouders is er een groter risico om zelf ook psychische problemen of verslavingsproblemen te ontwikkelen. Maar dit hoeft niet. Het is belangrijk om hierover te praten en ruimte te krijgen voor vragen! Daarom zijn er KOPP-KOV groepen.
Delen van ervaringen met elkaar
Opgroeien in een gezin met een ouder (of beide), die psychische of verslavingsproblemen heeft, kan soms moeilijk zijn.
Het is normaal om vragen te hebben over de ziekten van je ouder(s). En misschien voel je extra verantwoordelijkheid, ben je soms onzeker of heb je er behoefte aan om te praten over hoe het thuis is. Het kan ook fijn zijn om in contact te komen met andere jongeren die hetzelfde meemaken.
KOPP-KOV groepen
Meedoen aan een KOPP-KOV groep is gratis en er is geen verwijzing nodig. Youz verslavingszorg organiseert groepen voor KOPP-KOV jongeren. De groepen zijn voor jongeren van 12 tot 15 jaar en van 15 tot 24 jaar. Elke groep bestaat uit acht bijeenkomsten van anderhalf uur. Tijdens deze bijeenkomsten ontmoet je andere jongeren in vergelijkbare situaties. De volgende onderwerpen komen aan bod:
Kennismaking en het bespreken van de thuissituatie
Ouderbijeenkomst
Bewust worden van de gevolgen
Psycho-educatie: Wat weet jij al?
Uiten van gevoelens
Sociaal netwerk
Omgaan met lastige situaties
Opkomen voor jezelf
Afronding en afscheid nemen van de groep
Terugkombijeenkomst (na ongeveer 2 maanden)
Een ervaren preventiemedewerker begeleidt de groep. Veel jongeren hebben deze groepen gevolgd en geven aan dat ze er steun van hadden.
KOPP Op Rotterdam
Er zijn jongeren die na de KOPP-KOV groep zelf een nieuwe groep hebben opgestart. Deze groep is bedoeld om samen in contact te blijven, dingen waar je tegenaan loopt te bespreken of gewoon iets leuks samen te doen. Lees meer op de website van de stichting KOPP OP.