Componence Asset List

23 mei 2022

pexels-worldspectrum-1097946.jpg

Het is je vast al opgevallen, het aantal reclames gericht op cryptocurrency blijft maar stijgen. Ook sociale media staat bol van de advertenties om Bitcoin of Ethereum te kopen. Meestal is de tendens van de reclame het zelfde, koop zo snel mogelijk, want anders mis je de boot. Er worden mooie marges beloofd, maar de praktijk lijkt vaak minder rooskleurig dan gedacht. Jongeren ruiken geld maar sommigen houden er flinke schulden en mentale problemen aan over.

Crypto is niet nieuw. Al in 2009 werd Bitcoin gelanceerd om een transparant financieel systeem te creëren dat onafhankelijk opereert van centrale banksystemen. Een mooi idee dat volgens sommige de wereld structureel gaat veranderen. Echter zijn we daar voorlopig nog niet en is cryptocurrency nu vooral bekend van de grote volatiliteit (grote schommelingen in de prijs). Ondanks dat bepaalde cryptosystemen langzaamaan serieuze functies beginnen te krijgen in bijvoorbeeld de logistieke sector, blijft het voor de meeste mensen die crypto bezitten speculeren.

Steeds meer nieuwberichten verschijnen er in de media over jongerenwerkers die oproepen om jongeren te behoeden voor grote verliezen. Zij zien het gebeuren, jongeren die denken slimmer te zijn dan de markt en steeds meer geld investeren in hun cryptomunten. Tegenwoordig is het zeer laagdrempelig om geld te beleggen. Via aantrekkelijke beleggingsapps die meer weghebben van een game worden jongeren gestimuleerd om geld uit te geven. In deze apps is de markt op de minuut te volgen wat zorgt voor sterke psychologische mechanismes zoals reward uncertainty wat we kennen van gokken.

Iets anders wat onder jongeren veel speelt is het sociale element. Jongeren jutten elkaar op om meer geld in te zetten. Iedereen kent wel iemand die iemand kent die groot geld heeft verdiend met crypto. Er is veel bevestiging vanuit de omgeving om te investeren in cryptocurrency. Het gezamenlijke doel, snel en eenvoudig rijk worden staat centraal. In de kern is het niet anders dan daghandelaren of fervente gokkers. Een cruciaal verschil is alleen dat je niet gebonden bent aan werkdagen of sluitingstijden: de koersen gaan 24/7 door.

Bij Youz verslavingszorg zijn nog weinig jongeren gesproken met een dergelijk probleem. Op internet schrijven steeds meer psychologen over zorgwekkende casussen en hoe dergelijk gedrag te signaleren is. Stress en angst over hun transacties zijn constant aanwezig bij hulpzoekende cryptohandelaren. De dagbaan of opleiding die iemand volgt daalt in zulke gevallen vaak op de prioriteitenladder aangezien iemand zijn financiële doelen makkelijker lijkt te kunnen behalen in de cryptowereld. Echter om het rendement te maximaliseren zijn cryptohandelaren van mening dat zij elk uur van de dag aandacht moeten besteden aan de markt. Doordat de markt 24/7 doorgaat wordt de nachtrust verstoord en storten patiënten zich in een sociaal isolement. Alles om de markt te kunnen volgen en de aanstaande crash voor te zijn.