Componence Asset List

05 juli 2021

Alcohol+weigeren+-klein.jpg
Geen 1+1 kratten bier en een boete voor het kopen van een biertje voor je jongere broertje. Er wordt nog steeds teveel alcohol gedronken door volwassenen en minderjarigen. Daarom heeft de overheid enkele aanpassingen gedaan in een nieuwe alcoholwet.

Ondanks dat de leeftijd om alcohol te kopen van 16 naar 18 is opgehoogd wordt er nog steeds teveel alcohol gedronken door 12 tot 16 jarigen. Om deze reden is vanaf 1 juli de nieuwe alcohol wet van start. Wellicht heb je in het nieuws voorbij horen komen dat de dumpprijzen van kratten bier verleden tijd zijn. Onderdeel van deze nieuwe alcohol wetgeving is namelijk dat supermarkten niet meer dan 25% korting mogen geven op de basisprijs. Dit betekent geen 1+1 gratis aanbiedingen meer. Via deze route wil men de alcoholconsumptie terugdringen.

Een ander onderdeel van de nieuwe wetgeving dat wat minder media aandacht heeft gekregen is de verhoging van de boete voor het doorgeven van alcohol aan een minderjarige. Vrienden, ouders of andere volwassenen die in een restaurant, bar of festival alcohol doorgeven aan een minderjarige riskeren een boete van 100 euro. Daarnaast is voor de minderjarige het aannemen van alcohol ook strafbaar en kan worden bekeurd met 100 euro.

Steeds meer onderzoek laat zien dat alcohol enorm slecht is voor het brein en zeker voor het onvolgroeide brein. Jong beginnen met drinken heeft invloed op de groei van je hersenen en zorgt ervoor dat iemand meer kans heeft om op latere leeftijd verslaafd te raken. Daarom geven wij het advies om echt geen alcohol te drinken tot minimaal je 18e levensjaar. Wil je meer informatie over dit onderwerp kijk dan hieronder. Vind je het lastig om nee te zeggen? Kijk dan ook op onze website!

Voor het volledige artikel klik hier