Componence Asset List

27 mei 2022

Roken-1+%283%29.jpg

We zien het overal om ons heen gebeuren. Steeds meer plekken worden rookvrij en de verkooppunten van sigaretten wordt teruggedrongen. Dit word langzaam maar zeker een rookvrije wereld waar onze kinderen in op groeien.

Rookvrij houdt in dat we een norm stellen dat roken in het openbaar niet meer de norm is.
Dit is anders dan het roken verbieden, want dit is en blijft ieders eigen keus.

Maar dat betekent niet dat wij daar niet de leiding in kunnen nemen, een goed begin begint bij jezelf!

De kans dat een puber een tabak verslaving ontwikkeld, is groter wanneer hij/zij op jonge leeftijd begint. Door hun jeugdige brein zijn ze hier uiterst gevoelig voor. Als ouder wil je dan ook voorkomen dat je kind gaat roken.

Wil jij je bijdrage hieraan leveren? Wat kun je doen?

  • Neem een voorbeeldfunctie. Rook niet in het bijzijn van de jongere, voorkom dat spullen zoals een aansteker, asbak of filter in het zicht ligt van de jongere en probeer zelf niet herkenbaar te zijn als roker. Zo help je anderen.
  • Maak duidelijke regels omtrent het roken en wat jou standpunt is omtrent roken.
  • Voorkom dat de jongere meerookt, de rook van een smeulende sigaret is schadelijker dan de rook die de roker binnen krijgt. Onttrek de jongere uit deze situatie.
  • Ga het gesprek aan als een persoon rookt in een rookvrije zone/terrein. Wil je tips voor het voeren van dit gesprek? Klik hier.
  • Ga het gesprek aan met de jongere, uit onderzoek is gebleken dat de jongeren de mening van hun ouders belangrijk vinden. Pubers zijn vaak onzeker en hebben behoefte aan duidelijke regels en grenzen.

Maak jij of ken jij iemand die vaker rookt dan gewenst? En maak je je zorgen over het gebruik? Stel dan gerust je vragen aan de preventiedeskundigen van Youz verslavingszorg via preventie@youz.nl Of kijk eens op onze websites www.maakjekeus.nl en/of www.puberenco.nl