Componence Asset List

15 september 2023

TropicalPunchFront_1799x1799.jpg
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt zich zorgen over de populariteit van het verboden energiedrankje Prime onder jongeren. Omdat er geen suikers in zitten en het weinig calorieën bevat zou het drankje gezonder zijn, maar er zit ook 2,5 keer zoveel cafeïne in dan is toegestaan in Nederland. Zo’n hoge dosis cafeïne in het lichaam brengt risico’s met zich mee, zeker voor jonge kinderen.

Olaf Ouwerkerk van Webshop Candy ziet dat er al een tijdje een trend is en vooral populair is bij jeugd. "Jongeren zijn overal als eerste bij, dat is heel kenmerkend voor deze generatie. Ze drinken het niet per se omdat ze het heel lekker vinden, maar om het een keer geproefd te hebben", vertelt Ouwerkerk. Toch is het opmerkelijk dat het drankje vooral geliefd is bij jongeren. De energiebooster werd bedacht door influencers en boksers Logan Paul en KSI en werk bekend via het sociale mediaplatform TikTok. Maar de makers zelf waarschuwen op het blikje dat het wordt afgeraden voor kinderen onder de 18 jaar. Eén blikje Prime van 355 milliliter bevat namelijk 200 milligram cafeïne, wat neerkomt op 563 milligram cafeïne per liter. Dat is ruim 2,5 keer meer dan de wettelijke limiet van 350 milligram cafeïne per liter dat een drankje in Nederland mag bevatten.

Ter vergelijking:

  • In een kopje koffie zit zo'n 60 mg cafeïne.
  • Een blikje energiedrank bevat ongeveer 80 mg cafeïne.

Volgens het Voedingscentrum mogen volwassenen maximaal 200 milligram cafeïne in één keer innemen. "Dat zou voor een volwassen lichaam in principe veilig kunnen", zegt woordvoerder Iris Groenenberg van het Voedingscentrum. "Maar dat geldt niet voor kinderen. Die zijn kleiner, hun veiligheidsgrens is gebaseerd op hun lichaamsgewicht." Als je te veel cafeïne hebt binnen gekregen kun je hartkloppingen voelen, beven, moeite hebben met slapen, hoofdpijn krijgen en in hoge dosering kunnen er angstgevoelens optreden. Bij kinderen kunnen deze klachten versterkt worden, omdat zij een (veel) lager lichaamsgewicht hebben en hun grens dus lager ligt. Om die redenen heeft de NVWA het energiedrankje Prime ook verboden. Echter kunnen jongeren toch via online webshops aan blikjes Prime komen.  "De blikjes blijven populair", zegt ook Ouwerkerk van Candy Festival. "Jongeren zien het voorbijkomen op TikTok, horen er andere vriendjes over en denken dan: dat moet ik ook hebben. Ze dagen elkaar een beetje uit en het werkt statusverhogend." Olaf Ouwerkerk verkoopt de blikjes zelf al een tijdje niet meer.

Bron: Verboden energiedrank populair door TikTok: 'Meer cafeïne dan toegestaan' | RTL Nieuws