Componence Asset List

28 september 2023

pexels-olha-ruskykh-5984623.jpg
Oorspronkelijk zouden vloeistoffen voor e-sigaretten en vapes met zoete en fruitsmaakjes per 1 oktober verboden worden. De fabrikanten die deze vloeistoffen maken krijgen nu drie maanden extra de tijd om hun producten aan te passen aan nieuwe regels, waardoor ze nog te koop zijn tot 1 januari 2024.

Dat heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen besloten nadat er nieuwe informatie over de stoffen bekend was geworden. Het blijkt namelijk dat geen enkele vloeistof aan de nieuwe regels voldoet, en Van Ooijen wil de fabrikanten de kans geven om hun producten aan te passen.

Vapes en e-sigaretten met zoete en fruitsmaakjes zijn erg aantrekkelijk voor jongeren, waardoor meer jongeren beginnen met roken. Volgens de regels die 1 per januari gaan gelden mogen er alleen nog maar e-sigaretten en vapes verkocht worden met tabakssmaak, zodat er hopelijk minder jongeren zullen beginnen met roken. Ze willen de e-sigaretten en vapes wel nog beschikbaar houden als hulpmiddel voor rokers die willen stoppen met roken.

Het longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn niet blij met het uitstel. "We zien in de maatschappij steeds meer jongeren vapen. We kennen zelfs voorbeelden van basisschoolkinderen", zegt Annebel Schipper, woordvoerder van KWF Kankerbestrijding. "Door het uitstel wordt weer een nieuwe groep kinderen nicotineverslaafd en komen we niet dichter bij de Rookvrije Generatie, waar ook staatsecretaris Van Ooijen voor pleit."