Componence Asset List

08 maart 2023

Alcohol-voorbeeldfunctie-1+%2810%29.jpg

Twee op de drie ouders heeft weleens alcohol gegeven aan hun minderjarige kind. Ouders geven het vaakst alcohol aan hun kind op een verjaardag of tijdens een feestje. Laag of middelbaar opgeleide ouders geven vaker alcohol aan hun kind dan hoogopgeleide ouders.

Jongeren zijn gemiddeld 14,8 jaar als ze voor de eerste keer alcohol krijgen van hun ouders. Hoewel veel ouders dit denken, is ‘leren drinken’ in het bijzijn van een volwassene geen goed idee.

Als ouders alcohol geven aan hun kind, doen zij dat bijvoorbeeld tijdens een verjaardag of feestje (71%), op een feestdag (33%), tijdens vakantie (30%) of tijdens kermis of carnaval (10%). Waarschijnlijk vinden ouders het lastig om tijdens deze speciale momenten de NIX18-norm uit te dragen. “Toch is het belangrijk dat ouders ook op die momenten geen alcohol aan hun kind geven.” Zegt Marieke Rombouts, onderzoeker van het Trimbos instituut. Een kind leert hiermee dat alcohol drinken normaal is, waardoor hij of zij meer en vaker kan gaan drinken, ook op latere leeftijd.