Componence Asset List

29 maart 2024

pexels-lilartsy-6079467.jpg

De populariteit van het Scandinavische middel is de afgelopen jaren toegenomen. Waar het eerst werd beschouwd als een ‘minder slecht’ alternatief was voor de sigaret, blijkt dat anders te zijn.

Snus is een klein zakje met tabak of nicotine poeder waaraan vaak een smaakje is toegevoegd. Deze zakjes worden tussen het tandvlees en de bovenlip gedaan waar het via de bloedvaatjes in de mond nicotine afgeeft.

Recent onderzoek heeft de schadelijkheid weergegeven van snus, waarbij experts waarschuwen dat de gevaren ervan mogelijk ernstiger zijn dan eerder gedacht. Danielle Cohen (LUMC), een deskundige op het gebied van verslaving, benadrukt het verontrustende aspect van de verslavende aard van nicotine, waarbij ze opmerkt: "Je hersenen vragen om steeds meer nicotine. Uiteindelijk kom je op een punt dat je brein zoveel nodig heeft dat die zakjes in je mond niet meer genoeg zijn. En dan is de verleiding heel groot om die nicotine ergens anders vandaan te halen. Meestal is dat de sigaret. Want die geeft binnen zeven seconden de dopaminekick waar je brein om vraagt; bij snus gaat dat proces veel langzamer."

Danielle Cohen wijst ook op een zorgwekkend patroon onder jongeren: "We zien dat jongeren op den duur vaak overstappen van snus naar echte sigaretten. En daarvan weten we precies wat de langetermijneffecten zijn: longkanker, longziekten en hart- en vaatziekten."

Zelfstandig stoppen kan lastig zijn. Om stoppen beter te laten lukken, is het belangrijk om een manier te vinden die bij jou past. Kijk op https://www.ikstopnu.nl/stoppen-met-roken/  voor tips en manieren die jou kunnen helpen.

Bron: https://www.nu.nl/307089/video/zo-gevaarlijk-is-deze-trend-snus-kan-mondkanker-veroorzaken.html