Componence Asset List

11 januari 2022

Alcohol-voorbeeldfunctie-1+%284%29.jpg

In tegenstelling tot december, waar mensen juist het bourgondische leven omarmen, is dry januari vaak de excuusmaand die volgt. Een maand geen alcohol drinken kan nooit kwaad maar de gedachte erachter is eigenlijk belangrijker. Zie het als een experiment in plaats van een vrijbrief om de rest van het jaar niet op je alcoholgebruik te hoeven letten.

Voor veel mensen hoort alcohol bij het leven. Bij feestelijke gebeurtenissen of om het weekend in te luiden.  Maar ook een werkdag afsluiten met een wijntje bij het eten is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld.  

Maar hoe slecht is alcohol dan precies? Erik Scherder, neuropsycholoog van de Vrije Universiteit Amsterdam legt uit dat het ethanol in alcohol met name desastreus is voor de witte stof (de myeline) in de hersenen. Deze witte stof zit rondom zenuwbanen en zorgt voor impulsgeleiding tussen zenuwen. Hoe hoger de kwaliteit van iemand zijn witte stof, hoe sneller de impulsen gaan. Naarmate iemand meer drinkt op een avond gaat het praten en denken daardoor dus steeds trager.

De hersenen (inclusief de witte stof) groeien tot ongeveer het 25ste tot 30ste levensjaar. Volgens Erik Scherder is het dus ontzettend jammer dat juist in de jaren dat de hersenen  in ontwikkeling zijn de witte stof steeds blootgesteld wordt aan ethanol. Daarnaast is inmiddels bekend uit onderzoek dat alcohol het risico op verschillende vormen van kanker verhoogt. Zijn standpunt is om geen alcohol te drinken. ‘Als alcohol nu zou worden uitgevonden, zou het direct verboden worden’, aldus Erik Scherder.

Verder geeft Scherder aan dat het goed is om mee te doen met iets als dry january. Tegelijkertijd geeft hij aan dat de gedachte erachter vooral belangrijk is. ‘Zie het als een experiment, je hoopt dat het mensen niet veel moeite kost een maand niet drinken vol te houden. De eerste week misschien nog wel, maar de week erna al niet meer. Zodat ze na vier weken denken: waarom zou ik nog alcohol drinken?’.

Ons advies voor alle mensen in de categorie 18+ die wel eens alcohol drinken, daag jezelf uit om dit experiment aan te gaan. Drink een maand niet en kijk eens hoe dit bevalt. Grote kans dat je beseft dat je eigenlijk meer drinkt dan nodig is en dat de ongewenste bijwerkingen groter zijn dan gedacht. Gebruik dry january vooral niet als excuusmaand om de rest van het jaar ongelimiteerd te kunnen drinken.

Klik hier voor het originele artikel