Componence Asset List

17 augustus 2021

200x200+mcc.jpg

In corona tijd zijn er wat kleine veranderingen in het gebruik van middelen, deze heeft u in het vorige nieuwsbericht kunnen lezen. Een van die veranderingen is dat gebruik van 3-MMC iets vaker wordt gesignaleerd dan in 2019. Ook vinden we signalen van gebruik in verschillende nieuwsartikelen. Hier kunt u het laatste bericht lezen. In dit bericht worden ook verwijzingen gedaan naar eerdere media aandacht aan het middel 3-MMC.

3-MMC staat voor 3-Methylmethcathinon. Het is een syntetisch middel wat als afgeleide van amfetamine (speed) gezien kan worden.  3-MMC is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS), het is een vrij nieuw middel en daardoor is er weinig onderzoek gedaan naar effecten, risico's en gevaren. De gebruiker is op dit moment nog een proefkonijn voor deze onderzoeken. 

Wat we wel weten is dat 3-MMC een stimulerend middel is. Het effect is afhankelijk van deze stimulerende werking maar ook van de persoon die het gebruikt en de omgeving waarin gebruikt wordt. Hierbij kan de werking 4-7 uur aanhouden. 

Over het algemeen kunnen we deze positieve effecten onderscheiden, dit worden ook vaak de redenen van gebruik genoemd.  Het geeft een energiek gevoel en je voelt je heel alert, het heeft een licht euforisch gevoel, versterkte waarnemingen, intensere beleving van muziek, intensere beleving van aanraking en toename van het libido. 

De negatieve effecten die daar tegenover staan en ook de risico's omvatten zijn een verhoging van bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur. Er ontstaat een behoefte om steeds meer te willen nemen. Angsten, paranoia, wanen en verwardheid komen voor. Daarnaast zien we lichamelijk dat de pupillen vergroten, eetlust afneemt, hoofdpijn, zweten, droge mond, misselijkheid, slapeloosheid en verkleurde ledematen op kunnen treden. 

Het is nog lastig te zeggen vanaf welke dosering er het grootste risico optreed.

Al met al is 3-MMC een middel waar nog veel onderzoek nodig is voordat we meer weten over de werking en bijbehorende risico's. Het middel is vrij onbekend waardoor er vaak alarmbellen afgaan als iemand in de omgeving dit gebruikt of er signalen zijn van groepen jongeren die het middel gebruiken.

Voor meer vragen kunt u altijd contact opnemen via de chat of het