Invloed van ouders

De invloeden van buitenaf op uw kind worden in de puberteit steeds groter. Het zelfbeeld wordt gevormd door het contact dat uw kind met anderen heeft. Dat kunnen ouders/verzorgens, broers/zussen, maar ook invloeden van buiten het gezin zijn.

Jongeren proberen uit. Dit uitproberen hoort bij de puberteit, het helpt tieners te bepalen wie ze zijn en waar ze voor staan.

Dit betekent niet dat de opvoeding verloren is gegaan. Het blijkt juist dat de thuissituatie, en op de eerste plaats de ouders, de meeste en meest belangrijke invloed hebben op kinderen. U heeft dus veel meer invloed op uw puberende kind dan u wellicht denkt!

Er zijn een aantal praktische tips die u als ouder helpen om die invloedrijke rol te houden:

1. Houd contact met uw zoon of dochter.

2. Doe samen leuke dingen.

3. Toon belangstelling, ondersteun waar nodig.

4. Geef gerust uw eigen mening en stel grenzen en regels die altijd gelden in jullie gezin.

Ouders kunnen het gedrag van hun kinderen op verschillende manieren beïnvloeden. Nogmaals, u heeft meer invloed op het gedrag van uw kind dan u denkt. Verbieden werkt!

Volwassenen hebben een voorbeeldfunctie voor jongeren. Zij kopiëren namelijk het gedrag van ouders/verzorgers en andere volwassenen. Ook online wordt dit gedrag beïnvloed en het belangrijk om met uw kind afspraken te maken.

Jongeren zijn vaak online erg actief en volgen diverse kanalen, pagina's, influencers, vloggers en/of artiesten. Hier kunnen ze in aanraking komen met video's en berichten waar middelen en/of alcohol in gebruikt worden. Dit kan de indruk wekken dat iedereen (wel eens) gebruikt en dat het normaal is.

Daarnaast is het in Nederland geaccepteerd om alcohol te drinken waar kinderen bij zijn. Een verjaardag, buurtbarbecue, bruiloft, feestdag is vaak pas compleet met een alcoholische consumptie. Dit heeft een grotere invloed op kinderen dan wij, als volwassenen, beseffen. Uit onderzoek blijkt dat hoe vaker kinderen ouders zien drinken, des te jonger ze zelf willen gaan drinken.

Kinderen leren de effecten van alcohol al kennen vanaf hun 4e jaar. Meer informatie over het onderzoek kunt u terug lezen op ‘Onderzoek Trimbos Instituut’.