Go to top
Sla inhoud over

Als uw kind te veel gamet of online is

De online- en gamewereld zijn niet meer weg te denken, voor zowel jongeren als volwassenen. Het is niet alleen voor ontspanning, maar vooral ook om makkelijker en sneller te communiceren, informatie op te zoeken, kennis te delen en nog veel meer. De mogelijkheden van internet zijn enorm. De smartphone heeft deze gemakken nog toegankelijk gemaakt.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het gezond en verstandig is om de hele dag achter een scherm te zitten. Er moet een goede balans zijn tussen de verschillende dagelijkse activiteiten. Beeldschermen vragen een enorme focus van de ogen, waardoor het goed is om tussendoor de ogen ook rust te geven. Daarnaast is lichamelijke beweging belangrijk en dit is vaak lastig te combineren met beeldschermen.

Afspraken maken

Afspraken maken is belangrijk om duidelijkheid te creëren wat u wel en niet verwacht/accepteert. Elk kind is anders en daarom is het belangrijk om gezamenlijk afspraken te maken. Betrek hier uw zoon/dochter bij, zodat zij ook aan kunnen geven wat zij nodig hebben en wat ze eventueel nodig hebben aan ondersteuning. Begin echter eerst eens met een verdieping in de leefwereld van uw kind.

Verdiep u eens in de online wereld van uw kind. De kans is groot dat u hierdoor een ander beeld krijgt van het spel, de app, de online contacten of vaardigheden van uw zoon/dochter. De meeste jongeren spelen, omdat ze het spel leuk vinden en er goed in zijn. Stel vragen en toon interesse in de activiteit. Ook op sociale media zijn jongeren erg actief en vooral ook creatief. Met filters, green screens, emotiocons, etc kunnen zij zich uiten. 

Als u weet hoe lang een spel(ronde) duurt of hoe lang er nodig is om op social media bij te zijn, dan kunt u afspraken gaan maken met uw kind. Hoe u hier invulling geeft is afhankelijk van wat u acceptabel vindt en wat uw kind nodig heeft. Een paar voorbeelden van hoe u dit kunt doen:

  • Vaste online tijden - u kiest samen met uw kind tijden waarop hij/zij online mag zijn.
  • Na verplichte taken - als het huiswerk af is, vaat gedaan is, het vuilnis buiten is gezet, etc mag hij/zij online gaan.
  • Online tijd - u stemt af hoeveel tijd uw kind online mag zijn. Hij/zij mag dit zelf verdelen over de dag.

Kijk voor het advies over schermtijd op deze pagina

Bent u bang dat uw problematisch gamegedrag vertoont? Lees dan snel verder op de pagina 'gameverslaving' en 'signalen problematisch gedrag'.

Tip

Er bestaan internetsites met allerlei informatie en tips over internet, -gedrag, -vaardigheden en risico’s. Eén zo’n site is Media Opvoeding. U kunt hier vragen stellen aan een deskundig panel. Uiteraard mag u ook altijd contact opnemen met ons via het contactformulier.

HELP, een puber!

Heeft u als ouder nog invloed op het rook- en drinkgedrag van uw kind? Het Trimbos Instituut heeft in samenwerking met Quest ‘Blad van NIX’ ontwikkeld. Een magazine met tips en tricks voor ouders met pubers.

> Lees meer