Go to top
Sla inhoud over

als je kind niet experimenteert (14+)

 
Bij wat oudere jongeren die nog nooit gebruikt hebben, kan je wel bespreken dat je het belangrijk vindt dat ze niet gaan gebruiken en waarom. Leg uit waarom je afspraken maakt en spreek af wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de afspraken houdt.
 

Het onderwerp bespreken

Bespreek met je kind de risico’s én de prettige kanten van roken, drinken of drugsgebruik. Probeer daarbij niet te praten over ‘later’, maar houd het dichtbij de beleving van je kind. Voorbeelden van nadelen zijn dat je een lelijke huid krijgt van roken, dat roken stinkt, dat je niet lekker ruikt als je veel drinkt, dat dronken mensen heel vervelend zijn, dat je sneller dingen doet waar je spijt van hebt als je gedronken hebt, dat je je geleerde huiswerk slechter onthoudt als je blowt. Zoek daartoe ook informatie op, zodat je goed beslagen ten ijs komt (kijk ook op www.maakjekeus.nl waar jongeren hierover geïnformeerd worden).
 
 

Twee kanten aan het verhaal

Besteed eventueel ook aandacht aan de prettige gevolgen van gebruik, zoals het feit dat veel mensen het gezellig vinden om te drinken, dat het makkelijker een praatje maken is, dat het gezamenlijk in een lachstuip liggen onder invloed van een jointje erg leuk kan zijn. Er zou namelijk nooit iemand ook maar iets gebruiken als er alleen maar negatieve gevolgen aan zaten. Als je die positieve kanten niet benoemt, heb je kans dat je kind jouw boodschap niet serieus neemt.
 

Tip

Overleg hierover met andere ouders, wanneer de hele vriendengroep dezelfde afspraken thuis heeft, zijn ze eerder geneigd ze na te leven.
 

Hoe pak jij dat aan?

Hoe pakken andere ouders dit aan? Bekijk tips, verhalen en oefeningen op hoepakjijdataan.nl!

> Lees meer

HELP, een puber!

Alles over uw invloed op het rook- en drinkgedrag van uw kind.

> Lees meer