Go to top
Sla inhoud over

als uw kind experimenteert

  
Wanneer uw kind al wel experimenteert, dan werkt verbieden waarschijnlijk niet meer, tenzij het experimenteren nog maar net begonnen is.
 

Afspraken maken

Als verbieden niet meer werkt, maak dan afspraken over gebruik, hoeveelheid en tijdstippen. Bijvoorbeeld niet drinken doordeweeks, hooguit 1 of 2 glazen in de weekenden, alleen een joint op zaterdag, niet als er de volgende dag een wedstrijd gespeeld, een repetitie gemaakt moet worden, enzovoort. Soms werken compromissen het beste.
 

Consequent blijven

Houdt u in ieder geval consequent aan de afspraken die jullie gemaakt hebben. Verbind consequenties aan het wel of niet naleven van de afspraken, dus een beloning als het goed gaat, een vervelende consequentie als het niet lukt. Zeker in het begin kan het goed werken om die beloningen en consequenties bijvoorbeeld per week te vast te stellen, dan zijn de perioden te overzien. Later kunt u de tijdsperioden uitbreiden.
 

Tip

Ga bij overtreding van de regels niet in de discussie. Regels zijn regels. En pubers zijn heel handig in het verkopen van smoesjes. Laat u dus niet verleiden tot een discussie.

 
 

Hoe pak jij dat aan?

Hoe pakken andere ouders dit aan? Bekijk tips, verhalen en oefeningen op hoepakjijdataan.nl!

> Lees meer

HELP, een puber!

Alles over uw invloed op het rook- en drinkgedrag van uw kind.

> Lees meer