Go to top
Sla inhoud over

Als uw kind experimenteert

Wanneer uw kind al wel experimenteert, dan werkt verbieden waarschijnlijk niet meer, tenzij het experimenteren nog maar net begonnen is.
 

Afspraken maken

Als verbieden niet meer werkt, maak dan afspraken over gebruik, hoeveelheid en tijdstippen. Bijvoorbeeld niet drinken doordeweeks, hooguit 1 of 2 glazen in de weekenden, alleen een joint op zaterdag, niet als er de volgende dag een wedstrijd gespeeld, een toest gemaakt moet worden, enzovoort. Soms werken compromissen het beste.

Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips:

  • Kies als ouders samen regels voor het gezin.
  • Bepaal als ouders vooraf consequenties voor het overtreden van de regels (zowel thuis als buiten, tijdens feestjes, etc).
  • ‘Nix 18’ is het advies en de richtlijn. Houdt deze in het vizier bij het maken van afspraken. Als u toestaat dat er gedronken mag worden, zijn kinderen minder geneigd zelf grenzen te stellen.

 

Consequent blijven

Houdt u in ieder geval consequent aan de afspraken die jullie gemaakt hebben. Verbind consequenties aan het wel of niet naleven van de afspraken, dus een beloning als het goed gaat, een vervelende consequentie als het niet lukt. Zeker in het begin kan het goed werken om die beloningen en consequenties bijvoorbeeld per week te vast te stellen, dan zijn de perioden te overzien. Later kunt u de tijdsperioden uitbreiden.

 

Tip

Ga bij overtreding van de regels niet in de discussie. Regels zijn regels. En pubers zijn heel handig in het verkopen van smoesjes. Laat u dus niet verleiden tot een discussie.

Maakt u zich zorgen om uw eigen drinkgedrag? Doe de zelftest op www.alcoholenik.nl 
 

HELP, een puber!

Heeft u als ouder nog invloed op het rook- en drinkgedrag van uw kind? Het Trimbos Instituut heeft in samenwerking met Quest ‘Blad van NIX’ ontwikkeld. Een magazine met tips en tricks voor ouders met pubers.

> Lees meer