Go to top
Sla inhoud over

Roken in de auto schadelijker dan gedacht

5 februari 2021

Draagvlakonderzoek van onderzoeksbureau Kantar in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (GvRV) laat zien dat het draagvlak voor rookvrije auto’s in Nederland hoog is. In 2020 was 91% het ermee eens om auto’s waarin kinderen zitten geheel rookvrij te maken (Trimbos Instituut, 2021).

Baby's en kinderen zijn exra gevoelig voor meeroken. Dit komt mede omdat zij nog in ontwikkeling zijn. Het is dus belangrijk dat zij niet in situaties terecht komen waar zij meeroken, zoals de auto. Blootstelling aan tweedehands rook (meeroken) is namelijk ook schadelijk voor de gezondheid. Het langdurig meeroken zorgt voor een verhoogde kans op ziektes zoals longkanker, chronische longziekten of hart- en vaatziekten. Meer risico's over roken en meeroken kunt u hier lezen. Het raam open zetten heeft dan ook weinig effect op de schadelijke rook die ingeademd wordt. 

Voor meer informatie over de aanpak van een rookvrije generatie en de acties die hierin worden genomen, verwijzen wij u naar de notitie Rookvrije Auto's van het Trimbos instituut wat u hier vindt. Ook kunt u de website van De Rookvrije Generatie bezoeken. 

Maakt u zich zorgen en wilt u hier over praten? Dan kunt u altijd met ons contact opnemen. Wilt u stoppen? Neem dan contact op met uw huisarts voor advies en ondersteuninig.