Go to top
Sla inhoud over

Drankquilo

14 december 2020

Dranquilo is een combinatie van de woorden drank en tranquilo (dit is het Spaanse woord voor 'kalm aan'). De insteek van de campagne is om mensen aan te moedigen hun drinkgewoontes aan te passen.

"Waarom wordt er zoveel gewaarschuwd voor alcohol?"

Alcohol brengt op zowel korte als lange termijn verschillende risico's met zich mee. Niet iedereen is zich hier even bewust van. Vooral voor jongeren is alcohol schadelijk. De belangrijkste reden is dat de hersenen zich ontwikkelen tot de 24e levensjaar. Alcohol brengt schade aan, in de nog te ontwikkelen delen, van de hersenen.

De verdovende werking van alcohol zorgt dat remmingen verdwijnen, dit heeft effect op het korte termijn. Gevolgen (kunnen) zijn: black-out, comazuipen, agressie, verminderd reactievermogen, zintuigen werken minder goed. De lange termijn risico's hebben vooral betrekking op de gezondheid. Voor jongeren geldt dat zij een grote kans hebben om op latere leeftijd een verslaving te ontwikkelen. Ook worden er steeds meer verbanden gelegd tussen alcohol gebruik en verschillende vormen van kanker. Ons hart, hersenen en zenuwstelstel kunnen schade ondervinden van (overmatig) alcoholgebruik.

Op dit moment zijn de reclames voornamelijk op social media en nieuwspagina's terug te vinden. Vanaf februari 2021 zullen ze ook op de televisie verschijnen.

"Wat zijn de voordelen van een periode geen alcohol drinken?"

Uit onderzoek van IkPas is gebleken dat deelnemers verschillende voordelen hebben ervaren door een periode geen alcohol te drinken. 55% van de deelnemers ervaarde dat ze beter gingen slapen. Daarnaast gaf 62% zich aan lichamelijk fitter te voelen en 63% vertelde mentaal fitter te zijn. 1/3 van de deelnemers gaf aan ook te zijn afgevallen in deze periode.

"Hoe zeg ik nee tegen alcohol?"

Het kan lastig zijn om alcohol af te slaan, omdat het bijvoorbeeld een gewoonte/traditie is of omdat mensen aan blijven drinken. Het is vooral belangrijk om bij je standpunt te blijven. Het kan ook helpen door vooraf aan te geven dat je (een periode) geen alcohol drinkt. Wil je toch meedoen, vraag dan of ze ook een 0,0% variant hebben.

"Dry january - IkPas"

Durf jij de uitdaging aan te gaan om (een periode) geen alcohol te drinken? Dan is IkPas mogelijk een mooie tool om je hierbij te helpen. Door jezelf aan te melden krijg je een profiel waar je terecht kunt voor vragen, tips, artikelen, recepten en badges die je kunt verdienen met uitdagingen.

Heb je vragen over alcohol? Wil je meer inzicht in de risico's van alcohol gebruik? Of wil je weten wat je tegen groepsdruk kan doen? Neem dan contact met ons op via preventie@youz.nl of maak gebruik van de chat.

Dranquilo is een campagne van de rijksoverheid. Alle informatie is hier terug te vinden.