Go to top
Sla inhoud over

Purple lean

22 juli 2020

Purple lean is een combinatie van hoestdrank met frisdrank en soms ook winegums (om het zoeter te maken). In de hoestsiroop zitten onder andere codeïne en promethazine. Codeïne is een opiaat die kan zorgen voor vertraagde lichaamsfuncties. Het gaat voornamelijk om de combinatie van deze stoffen tijdens het gebruik. In lage dosering zijn deze stoffen dan ook niet gevaarlijk en prima te gebruiken als hoestdrank. Echter in hoge dosering gaat het de effecten geven van verdovende middelen. De verdovende werking lijkt bij de ene persoon op de effecten van alcohol, maar anderen geven aan dat het meer lijkt op slaap- en kalmeringsmiddelen.

Door veel te gebruiken van het drankje purple lean kan met bepaalde risico´s lopen, waaronder: out gaan, versuft raken, hallicunaties of zelfs ademhalingsstilstand. Daarnaast zijn er ook lichamelijke risico´s zoals schade aan de organen.

Codeïne is verslavend. Bij veelvuldig en grote hoeveelheden gebruik kan purple lean verslavend zijn.

Heeft u signalen over het gebruik van purple lean bij uw kind of bekenden van u en maakt u zich zorgen? Neem dan contact met ons op via preventie@youz.nl, de chat verbonden aan deze site of bel naar 088 3580960.

Voor meer informatie over purple lean klik hier. Voor het volledige artikel van RTL Nieuws klik hier.