Go to top
Sla inhoud over

Slecht imago Nederland door drugshandel per post

30 juni 2020

Buitenlandse collega’s melden aan Nederlandse opsporingsambtenaren dat ze „overspoeld” worden met drugspakketten uit Nederland, zegt officier van justitie Neeltje Keeris, die bij het Landelijk Parket belast is met synthetische drugs.

In Nederland worden pakketjes voor het buitenland gecontroleerd met drugshonden en scanapparatuur. Wanneer er drugs in het pakketje zit, wordt er gezocht naar aanknopingspunten zoals van waar het pakket verstuurd is, maar ook door wie. Dit laatste is echter lastig, omdat in Nederland geen legitimatieverplichting geldt voor het versturen van pakketten naar het buitenland. Politie en justitie pleinten nu voor een legitimatieverplichting bij het versturen van pakketten. Dit verhoogd de drempel om drugs te versturen. Daarnaast zal het makkelijker moeten worden om pakketten te controleren op inhoud. Er moet nu door verschillende partijen toestemming worden gegeven, wat zorgt dat het een week vertraging oplevert.

Men maakt zich zorgen om een nieuwe lichting dealers, namelijk jonge, hoogopgeleide mannen, zonder strafblad. Deze handel vindt vaak plaats op online marktplaatsen, die verstopt zitten achter speciale browsers. Deze jongen mannen hebben niet door dat zij deelnemen aan de internationale drugsmarkt.

Maakt u zich zorgen over iemand uit uw omgeving, neem dan gerust contact op met Youz via de chat op deze website, via preventie@youz.nl of telefonisch via 088 358 0960 en vraag dan naar de afdeling preventie..

Klik voor het volledige artikel hier.