Go to top
Sla inhoud over

Online gokken

10 februari 2020

Er zijn diverse vormen van gokspellen. De meest bekende zijn vaak wel de casino's waar diverse spellen te spelen zijn, zoals roulette, poker, blackjack en fruitautomaten. Er zijn ook kansspelen die je misschien niet zo snel als gokken zou zien, zoals bingo, loterijen, krasloten en prijsvragen. En dan zijn er natuurlijk nog de online gokspellen. De grens tussen deze spellen en gamen wordt steeds kleiner.

Bekende online gokspellen zijn de fruitkasten, maar ook (sport)weddenschappen. Dit is echter allemaal illegaal, alleen ToTo is een legaal gokspel. ToTo valt namelijk onder de Lotte en zij zijn in het bezit van een online kansspel vergunning. Voor al deze spelen is de leeftijdsgrens 18 jaar en ouder.

De huidige gokwet komt uit 1964 en is veroudert. In februari van 2019 is een nieuwe wetgeving opgesteld, genaamd de KOA. De verwachting is dat deze in 2021 in gaat. Dit verplicht bedrijven om ook voor online kansspelen een vergunning aan te moeten vragen. Op dit moment zijn de leeftijdscontroles online minimaal en kunnen spelers niet goed beschermd worden.

Online en via apps worden er ook diverse gokachtige spelletjes gespeeld. Voor deze spellen is geen leeftijdsgrens en daardoor kunnen minderjarige al vroeg in contact komen met het gokken. In deze omgevingen wordt gespeeld met speelgeld en wordt het saldo niet uitbetaald. Echter kan er wel speelgeld gekocht worden met echt geld. De spellen zijn daarnaast zo ingericht dat je het idee hebt dat je steeds net niet wint, waardoor het vaak lastiger is om te stoppen. Het voelt alsof de kans op winnen groter wordt. Ook worden veel mensen gelokt met verschillende vormen van bonussen. Hierdoor krijg je het idee dat je gratis geld krijgt, terwijl hier diverse voorwaarden aan hangen.

Klik HIER om een zelftest te doen over gokken. Na de vragen krijg je advies over je gokgedrag.