Go to top
Sla inhoud over

Rijden onder invloed

23 oktober 2019

Deelname aan het verkeer betekend ook dat je hier verantwoord mee om moet gaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het is van belang dat je als bestuur alert kan reageren op de omgeving. Indien je onder invloed bent van middelen, neemt dit reactievermogen af en ben je niet goed meer in staat om deel te nemen aan het verkeer.

Sinds 1 juli 2017 neemt de politie speekseltesten af, met als gevolg een enorme groei aan positieve uitslagen. In 2018 kwam dit uit op 2.930 zaken en voor het eerste half jaar van 2019 op 2.105 zaken. De reden voor deze testen is het feit dat één derde van de ernstige ongevallen waarbij gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers vallen, wordt veroorzaakt door drugs en alcohol.

Lachgas

Het gebruik van lachgas is volgens de wet niet verboden, maar wel degelijk schadelijk voor de hersenen. Door het inademen van het middel krijg je een korte roes. Op dat moment verandert de waarneming van je omgeving, met name het geluid, je krijgt een licht gevoel in je hoofd en bent niet alert. Dit effect heeft daardoor ook een uitwerking op je gedrag en rijvaardigheden, waardoor de politie je kan bekeuren voor gevaarlijk rijgedrag.

In de eerste helft van 2019 is het aantal verkeersincidenten ten opzichte van 2018 al bijna verdrievoudigd. Waar in 2018 380 incidenten zijn geregistreerd door lachgas gebruik, zit dat voor 2019 tot en met juli op 960 incidenten. Deze incidenten bestaan uit rijden onder invloed, ongevallen en gevaarlijk rijgedrag.

Cannabis

Het rijden onder invloed door cannabis is volgens de wet verboden en strafbaar. Dit komt door de werking van het middel, want het werkt verdovend en bewustzijnsveranderd. Hierdoor geeft het je een andere gewaarwording van je omgeving. De kans op een ongeluk wordt hierdoor drie keer zo groot. Het zorgt er namelijk voor dat je minder goed kan waarnemen, je reactiesnelheid af neemt en je minder alert bent op je omgeving. De rijvaardigheden worden tot zo'n 24 uur beïnvloed.

De politie kan met behulp van een speekseltest aantonen dat er THC in je lichaam zit. Om de exacte waardes te bepalen is een bloedtest nodig. Als je blowt, gaan de waardes richting de 100 microgram per liter bloed. Het maximum is 3 microgram per liter bloed, dus autorijden direct na het blowen kan en mag niet. Na ongeveer 3 a 4 uur zijn de waardes gedaald en na 6 tot 8 uur is het niet meer aantoonbaar in het speeksel. Met uitzondering van mensen die dagelijks blowen en een slecht gebit hebben.

XTC/MDMA

De werkzame stof in XTC is MDMA. Dit middel zorgt voor een stimulerende werking, maar ook een andere waarneming. Het zorgt ervoor, net als bij cannabis, dat je minder goed kan reageren op de omgeving en het effect heeft op je gedrag en (rij)vaardigheden. Door het stimulerende effect kan je overmoedig raken en denken dat je wel in staat bent om te rijden.

MDMA is tot 40 uur traceerbaar. Indien je een tweede dosis hebt gepakt die avond, dan kan dit tot 58 uur in je lichaam zitten. Ook hierbij geldt weer dat de politie met behulp van een speekseltest kan aantonen dat het in je lichaam aanwezig is. Met een bloedtest wordt aangetoond wat de exacte waardes zijn. Op basis van deze uitkomst wordt de boete of straf bepaald. 

Combinatiegebruik

Het combineren van middelen is altijd onverstandig. De werking van de verschillende middelen kunnen de effecten opheffen of juist versterken. Het gebruik van een combinatie van drugs, of van drugs en alcohol, vergroot de kans op een verkeersongeval. Hiervoor gelden daarom zerotolerance. Dit betekent dat je niet mag rijden als je verschillende drugs of drugs en alcohol hebt gebruikt, ongeacht de gebruikte hoeveelheid. Doe je dit wel, dan ben je strafbaar.

Traceerbaarheid

Het is goed om je te realiseren dat het middel misschien voor jou niet meer merkbaar is, maar nog wel in je lichaam actief is. Dit heeft invloed op je gedrag en vaardigheden, waardoor het belangrijk is om hier ook rekening mee te houden bij andere tijdsbestedingen. Een werkgever zal niet akkoord gaan met personeel dat nog onder invloed is.

Meer willen weten over dit onderwerp? Kijk dan op de website van TeamAlert!