Go to top
Sla inhoud over

Ketamine in opkomst?!

14 oktober 2019

Ketamine, ook wel Special K, Keta, K en Vitamine K genoemd, is van oorsprong een narcosemiddel. Het wordt toegepast op dieren en mensen om pijn te verlichten en als narcosemiddel voor operaties. Hierdoor valt het onder de geneesmiddelenwet en het maken of verkopen van het middel zonder vergunning, is daarom strafbaar. Het gebruik of bezig van het middel is niet strafbaar, omdat het niet onder de Opiumwetgeving valt.

Het gebruik van Ketamine wordt gedaan door het te snuiven (poeder), injecteren (vloeibaar) en slikken (pilvorm). Snuiven is het meest populair, de effecten zijn binnen een paar minuten tot een kwartier merkbaar. Deze houden ongeveer een uur aan met na-effecten tot twee uur. Bij injecteren is het effect sneller merkbaar en heftiger, de trip duurt wel korter. De kans op verslaving is hierbij ook groter.

De werking van het middel ligt aan de dosering. Bij een lage dosis Ketamine komt de gebruiker in een droomachtige staat gebracht, met levendige beelden, gevoelens van onkwetsbaarheid en een verminderde waarneming van zijn omgeving. Daarnaast is de gebruiker vaak gedesoriënteerd, snel afgeleid en vaak niet goed aanspreekbaar.

Ketamine kan verder intense hallucinaties, een verminderd denk vermogen, out-of-body ervaringen veroorzaken. De hallucinaties worden soms ook ervaren door patiënten die met ketamine onder anesthesie zijn gebracht. Daarom wordt ketamine tegenwoordig minder gebruikt voor dit doeleinde. Als laatste kan de drug de perceptie van het lichaam, de omgeving, tijd en geluid compleet veranderen. Bij een hogere dosis kan de gebruiker in het zogenaamde K-hole belanden. Deze ervaring wordt wel vergeleken met een bijna-dood- ervaring en kan zeer heftig zijn.

Maak je je zorgen en wil je hier met iemand over praten neem dan contact op met jouw huisarts of met ons via: 088 - 3580960 of via het contactformulier