Go to top
Sla inhoud over

Een week zonder smartphone

25 september 2019

Jump organiseert zomerkampen die tijdloos zijn, oftewel met de regel: geen mobiele telefoon. Jongeren kunnen er voor kiezen deze mee te geven aan hun ouders of in te leveren bij de begeleiders. Er is dus een week geen beschikking over Snapchat, Instagram en Netflix. Op deze manier wil de organisatie laten zien dat jongeren ook weer met elkaar kunnen chillen zonder telefoon.

Zeker de eerste uren voelen de jongeren tevergeefs in hun zak. Zij willen hun mobiel er bij pakken om 'insta te checken', maar komen er al snel achter dat zij geen mobiel bij hebben. Dit kan soms ook frustrerend zijn wanneer je iets aan elkaar wilt laten zien, zeggen een aantal meiden. Vervolgens doen zij dit alsnog nadat het kamp is afgelopen. Verschillende jongeren geven ook het eigenlijk wel fijn te vinden zonder mobiel. Er ontstaat een hele andere sfeer. Daarbij komt ook nog dat jongeren zichzelf verslaafd vinden en zeggen zich te verliezen in Instagram en dit soms drie uur achter elkaar te doen.

Het effect van het niet hebben van een mobiele telefoon duurt dan soms ook maar kort. Wanneer zij weer thuis zijn pakken ze al snel hun mobiel: 'Hier ben je met elkaar, thuis ben je alleen met je telefoon' wordt aangegeven in het artikel van de Volkskrant.

Uit een onderzoek van I&O Research blijkt dat jongeren gemiddeld zo'n drie uur en drie kwartier per dag naar een beeldscherm staren buiten school en huiswerk om. Niet alleen de ouders, maar ook de kinderen vinden dit zelf te veel.

Zorgen om gamegedrag of telefoon gebruik? Voor tips, adviezen en informatie kunt u/je altijd contact opnemen met Youz. Dit kan via preventie@youz.nl of kijk op https://verantwoord-gamen.nl/ en https://www.gameninfo.nl/publiek.