Go to top
Sla inhoud over

Rookverbod op scholen wordt een feit

18 september 2019

De handhaving van het rookbeleid komt in handen van de onderwijsinstelling zelf, net als dit nu is binnen de onderwijsinstelling. Staatssecretaris Blokhuis vindt steeds meer steun voor het doorvoeren van rookvrije omgevingen. Zo worden ook sportverenigingen steeds vaker rookvrij. De Staatssecretaris hoopt een norm te zetten dat roken niet normaal is en dat kinderen later raar zullen kijken dat roken op school was toegestaan.

Maar waarom is een rookvrije omgeving nou zo belangrijk?

Er wordt steeds meer bekend over de schadelijkheid van roken en de gevolgen die roken kan hebben voor de mens. Zie de infographic van de Rookvrije Generatie

Roken leidt vrij snel tot gewenning en snel tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid.

  • Gewenning wil zeggen dat een gebruiker steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken
  • Lichamelijke afhankelijkheid wil zeggen dat het lichaam protesteert wanneer met het gebruik van tabak wordt gestopt. Er treden ontwenningsverschijnselen op.
  • Geestelijke afhankelijkheid wil zeggen dat de gebruiker steeds sterker verlangt naar een sigaret/shagje en zich niet prettig meer voelt zonder.

Heb je ondersteuning nodig bij het stoppen neem dan contact op met jouw huisarts, bezoek www.rokeninfo.nl of neem contact op met Youz Verslavingszorg via preventie@youz.nl