Go to top
Sla inhoud over

In de toekomst een verbod op lachgas?

13 augustus 2019

In het EO-programma Dit is de Dag op NPO Radio 1 gaf minister Grapperhaus aan dat hij zeker de optie wil bekijken om een verbod op lachgas in te stellen. Diverse Gemeente zijn de overlast zat en willen een verbod in voeren. Zo heeft burgemeester Aboutaleb in de week van 15 juli een politieverordening gewijzigd waarin staat dat verkoop van lachgas rondom het strand van Nesselande en evenementen verboden is.

Ook de Gemeente Utrecht is bezig met een verbod op lachgas op verschillende plekken in de stad. De burgemeester wil dit voor 1 oktober uitgezocht hebben. Vroeger stond lachgas op de geneesmiddelenlijst en was er moeilijk aan te komen. Inmiddels staat het in de Warenwet, waardoor het vrij te koop is en als partydrug wordt gebruikt.

Naast de schadelijkheid voor de gezondheid die lachgas met zich mee brengt , zoals: zuurstoftekort, misselijkheid, duizeligheid, bevriezing en op lange termijn een vitamine B12 tekort, zorgt het ook voor milieuvervuiling. Milieudefensie heeft berekend dat één ballon met lachgas gelijkstaat aan 15 kilometer autorijden of het verbranden van een liter benzine of diesel.

Wil je meer weten over de schadelijkheid van lachgas of maak je je zorgen om jouw eigen gebruik of dat van iemand anders, neem dan contact op met Youz