Go to top
Sla inhoud over

Lachgas gebruik is niet zonder risico

8 mei 2019

Lachgas is legaal en hierdoor makkelijk te verkrijgen. Dit zorgt voor een grote populariteit bij jong en oud. In de afgelopen weken is het middel veel in het nieuws geweest, onder andere met Koningsdag en de Bevrijdingsfestivals. Alleen al in Amsterdam is de Ambulance meerdere keren uitgerukt voor mensen die onwel waren geworden door lachgas. Op Dumpert.nl is zelfs een video te zien van twee jongeren die al rijdend in de auto, lachgas gebruiken. Helaas is dit niet het enige incident, maar zijn er tientallen video's te vinden van lachgas in het verkeer.

Kortom lachgas wordt nog steeds onderschat. Het beïnvloed namelijk de waarneming, waardoor het gehoor en zicht vervormd wordt. Door de sterke roes, lijken de effecten op dronkenschap. In sommige gevallen zijn er ook bijwerkingen door tijdelijke zuurstoftekort, zoals: duizeligheid, verwardheid en hoofdpijn. Dit alles heeft een enorme invloed op je denken en doen. Hierdoor is het onder invloed zijn van lachgas en deelnemen in het verkeer voor zowel de gebruiker als medeweggebruikers levensgevaarlijk.

Het gebruik van lachgas heeft ook invloed op het lichaam. Er is onder andere een verhoogd risico bij verkoudheid. De druk in het hoofd is dan namelijk vaak al verstoort. Het lachgas kan dan de trommelvliezen laten scheuren, met als mogelijk gevolg oorpijn en blijvende gehoorschade. Daarnaast is de stof zo koud, dat als het vanuit de patroon direct in aanraking komt met de huid, longen, lippen, etc deze bevriest.

Op de officiële Bevrijdingsfestivals hebben ze een halt toegeroepen. Ze hebben op het gehele festivalterrein een lachgas verbod ingesteld voor zowel gebruikers als handelaren. Dit naar aanleiding van de incidenten die op Koningsdag hebben plaatsgevonden door lachgas.

(bron: Factsheet lachgas, update maart 2018, Trimbos Instituut)