Go to top
Sla inhoud over

Hobbygamer of probleemgamer?!

8 april 2019

Gamen is iets wat al jaren door jong en ouder gedaan wordt. De eerste spelcomputer genaamd Magnavox Odyssey is in 1972 uitgebracht, gevolgd door de Atari (bekend van Pong). Al snel werd het aanbod groter en kwamen er ook draagbare systemen, zoals de Gameboy en Playstation Portable.

Echter is het huidige aanbod veel toegankelijker. Een goed voorbeeld hiervan is Fortnite, dit gratis spel kan namelijk op de smartphone, tablet, computer en console gespeeld worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat iedereen mee kan spelen, maar ook dat volwassenen zich meer zorgen maken over het gamen en handvatten zoeken.

Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan naar het gamegedrag en heeft drie groepen gemaakt, namelijk: niet-gamers, hobbygamers en risicogamers. De eerste groep spreekt voor zich en gamet niet tot nauwelijks, maximaal 3 uur per week. De hobbygamers spelen gemiddeld 14 uur per week verdeeld over minimaal 2 dagen. De risicogamers spelen zo'n 23 uur per week games, maar scoren ook hoog op de vragen over gamestoornis.

De resultaten laten zien dat gamen (ook frequent gamen) niet gepaard hoeft te gaan met mentale of lichamelijke gezondheidsproblemen. In tegenstelling: hobbygamers roken, blowen en drinken minder vaak dan niet-gamende jongeren. Belangrijk is wel om het gamegedrag in de gaten te houden en te bespreken. Verdiep uzelf in de games die er zijn en die veel gespeeld worden. Op YouTube staan diverse video's, maar het kan ook interessant zijn om te vragen of u mee mag kijken als ze gamen.  

Indien u zich zorgen maakt of er sprake is van een gamestoornis, dan is het goed om te kijken naar de huidige situatie en deze te bespreken. Merkt u bijvoorbeeld dat er vaak ruzie is door het gamen, dat er stiekem gespeeld wordt, dat hij/zij zich rot voelt als er niet gegamed kan worden, dat andere hobby's/activiteiten plaats maken voor het gamen en/of dat de sociale contacten minder en kleiner worden. Dan kunt u voor vrijblijvend advies contact opnemen met Youz verslavingszorg via: 088 - 230 30 30. 

Wilt u de gehele factsheet nog eens doorlezen, dan kunt u deze HIER vinden.