Go to top
Sla inhoud over

NIX18 is normaal

9 januari 2019

Het doel is om alcohol en roken onder jongeren te verminderen. De afgelopen vijf jaar heeft het tijd gehad om in te burgeren. De boodschap is bij 80% van de Nederlands bekend en dat is goed nieuws. Helaas zijn er nog steeds minderjarigen die roken en drinken, en dit soms ook overmatig doen. Er zitten veel schadelijke effecten aan het drinken op jonge leeftijd, zeker voor de hersenen. 

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal jongeren tussen de 12 en 17 jaar dat nooit gedronken heeft gestegen is van 56 naar 64 procent. Voor roken geldt dat dit aantal is gestegen van 88 naar 93 procent. Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut blijkt ook dat ''het aantal 16-jarige studenten dat méér dan tien glazen alcohol op één dag nuttigde tussen 2015 en 2017 was gestegen.''

Blokhuis geeft aan dat cultuurverandering een lange adem is. Veel tieners maken de afspraak met hun ouders dat zij niet zullen drinken, maar doen dit dan toch. Het is belangrijk dan niet op te geven, maar te blijven praten over alcohol en sigaretten. Daarnaast is het thema ook opgenomen in het preventie-akkoord en wordt er zo van alle kanten NIX18 gestimuleerd.  

Lees het hele artikel over NIX18 hier